ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο της EUMED 9.
Η 8η Σύνοδος του Med9 είναι γεγονός. Στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαπτιστεί για να αντιμετωπίσει προκλήσεις αυταρχισμού και λαϊκισμού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και τα νερά της Μεσογείου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9).
«Ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα και οι χώρες του βορρά επλήγησαν από θανατηφόρες πλημμύρες. Κοινή η άμυνά μας έναντι της κλιματικής κρίσης. Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες. Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης
EUMED 9: Πολιτική διακήρυξη της 8ης Συνόδου Κορυφής – Μια ασφαλής και σταθερή Μεσόγειος στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ
EUMED 9: Η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2026
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους – «Δημιουργήσαμε προηγούμενο»
- Murban: Το «άγνωστο» πετρέλαιο του Κόλπου που έσπασε κάθε ρεκόρ
- Ανάλυση Reuters: Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο Ντόναλντ Τραμπ – Χάνει τον έλεγχο στον πόλεμο με το Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.