Πολιτική

Μητσοτάκης: Ντροπή για τη χώρα η Μόρια – Θα έρθει στο φως το πού κατέληξαν τα 1,6 δισ. ευρώ

  • NewsRoom
Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


«Ντροπή για την πατρίδα», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας τις ευθύνες για το χάος στην Κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του, δεσμεύτηκε για μια πιο αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική αλλά και για το να υπάρξει έρευνα για το που κατέληξαν τα χρήματα των κονδυλίων της ΕΕ που έλαβε η χώρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την μήνυση του Πάνου Καμμένου κατά των δημοσιογράφων της εφ. Φιλελεύθερος με αφορμή άρθρο τους για το θέμα, δεσμεύτηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τη διαδικασία του Αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, «δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το ζήτημα, κατηγορώντας την πως αντί να απολογείται εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για τη ντροπή αυτή φέρει αποκλειστική ευθύνη η Κυβέρνηση και οι συνεργάτες της.

Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η Κυβέρνηση, αντί να απολογείται εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. Το Σάββατο τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με τη διαδικασία του Αυτόφωρου μετά από μήνυση του κ. Καμμένου. Όχι γιατί τον συκοφάντησαν. Αλλά γιατί έθεσαν ερωτήματα για τη σκοτεινή διαχείριση τεράστιων ποσών.

Ας το καταλάβουν επιτέλους: Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα γίνει Βενεζουέλα.

Θέλω σήμερα να δεσμευτώ για τρία πράγματα:

· Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τη διαδικασία του Αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους.

· Δεύτερον, η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες, θα έρθει στο φως.

· Και τρίτον, η χώρα θα αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική: Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα προχωρούν γρήγορα και όσοι δεν δικαιούνται προστασίας, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρχισε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας – Έφυγαν οι πρώτοι 100 από τους 2.000 πρόσφυγες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονες αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ για το αυτόφωρο με αφορμή τον «Φιλελεύθερο»