• Πολιτική

    Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Από τους αφορισμούς στη συμφιλίωση – Ο ρόλος Παπασταύρου και Πιερρακάκη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


    Το ψυχρό κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας φαίνεται να βαίνει προς το τέλος εν αναμονή της κοινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι της Βοιωτίας την ερχόμενη Παρασκευή.

    Από τους αφορισμούς και τις καταδίκες στη σκιά του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο δρόμος προς τη «συμφιλίωση» είχε μία σειρά γεγονότων με ισχυρούς συμβολισμούς και ενδείξεις ότι το «ιερό» μέτωπο θα κλείσει.

    Τα πρόσφατα γεγονότα με λεκτικές επιθέσεις και χειροδικίες σε μέλη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος υπογράμμισε, κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά  ότι «η Εκκλησία δεν εκδικείται, η Εκκλησία είναι αγάπη», επιτάχυναν την αποκατάσταση των σχέσεων ύστερα από περίοδο ψυχρού κλίματος.

    Ο «ψυχρός πόλεμος» κράτησε για περισσότερους από δύο μήνες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει στα τέλη Ιανουαρίου μια εγκύκλιο η οποία ήταν εξαιρετικά σκληρή καθώς χαρακτηριζόταν η ομοφυλοφυλία αμαρτία και ήταν βεβαίως κατά του γάμου λέγοντας: «Η χριστιανική παραδοσιακή οικογένεια αποτελείται από πατέρα, μητέρα και παιδιά, και σε αυτήν την οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσονται, γνωρίζοντας την μητρότητα και την πατρότητα που θα είναι απαραίτητα στοιχεία στην μετέπειτα εξέλιξή τους.»

    Ακολούθησαν ακόμη και «αφορισμοί» των βουλευτών που ψήφισαν το νόμο ενώ η ένταση κορυφώθηκε όταν η Εκκλησία αποφάσισε να μην εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη για πρώτη φορά, αλλά να κάνει λειτουργία στη Μονή Πετράκη, αποκλείοντας έτσι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία.

    Οι συναντήσεις με έντονο συμβολισμό

    Το πρώτο δείγμα για την επαναπροσέγγιση έγινε πριν λίγες ημέρες όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του δημάρχου Χειμάρρας αλλά και υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη. Συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. O κ. Παπασταύρου ήταν αυτός που κανόνισε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τον στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, Χάρη Κονιδάρη, με τον οποίο γνωρίζονται από παιδιά.

    Το τετ α τετ που ακολούθησε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη την Τρίτη, αν και χαρακτηρίστηκε ως μία «εθιμοτυπική συνάντηση», κρίθηκε ως ένα ακόμα βήμα προς τη συμφιλίωση. Έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να επαναλαμβάνει τη θέση του, ερωτώμενος μετά το τέλος της συνάντησης για τις επιθέσεις σε βουλευτές της ΝΔ. «Η εκκλησία δεν εκδικείται, η εκκλησία αγαπάει  η εκκλησία καλεί αυτόν που φταίει που έφτιαξε να μετανοήσει και να αγαπήσει, αυτή είναι η βασική μας αρχή», ανέφερε.

    Αν και πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέπτεται το Υπουργείο Παιδείας, από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Πιερρακάκη, οι δύο πλευρές έχουν οικοδομήσει μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και παραμένουν συνεπείς στις αξίες που έθεσαν ως προτεραιότητα στην πρώτη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε με τον  υπουργό Παιδείας, αφού αποκάλυψε ότι ο πατέρας του Υπουργού ήταν μαθητής του τα χρόνια που ο ίδιος ασκούσε το λειτούργημα του καθηγητή στην εκπαίδευση, ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, από διάφορους χώρους και είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να τα αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε στη δήλωσή του το πνεύμα συναλληλίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας: «Όπως έχετε πει και εσείς πάρα πολλές φορές, αποσκοπούμε στο ίδιο, Πολιτεία και Εκκλησία: στο καλό του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα συναλληλίας».

    Τα περιστατικά που προηγήθηκαν

    Το καλό κλίμα που φαίνεται να επαναοικοδομείται μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Εκκλησίας γίνεται στη σκιά μίας επίθεσης σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Αγγελική Δεληκάρη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε θύμα επίθεσης από υποψήφια βουλευτή του κόμματος  «Νίκη». Η δεύτερη χειροδίκησε εναντίον της κ. Δεληκάρη και της επιτέθηκε λεκτικά.

    Το περιστατικό έτυχε διακομματικής καταδίκης και η «Νίκη» διέγραψε τη υποψήφια βουλευτή, όμως δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα» με τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Παπαδόπουλο να αναφέρει από το βήμα της Βουλής ότι «οι πιστοί χριστιανοί έχουν αρχίσει να μοιράζουν σφαλιάρες στις εκκλησίες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα είχε σχολιάσει ότι «αυτοί που δήθεν είναι οι αποκλειστικοί ή οι βασικοί εκπρόσωποι ιερών συμβόλων της θρησκείας, της πίστης, συμπεριφέρονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτά που πρεσβεύει».

    Και δεν ήταν το μόνο περιστατικό, καθώς και η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, δέχθηκε λεκτική επίθεση από ιερέα στην Πατρα.

    «Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, στέλνοντας μήνυμα καταλλαγής.

    Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στη κοινή μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της Αρχιεπισκοπής αλλά και στη κοινή δήλωση που αναμένεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Στοπ Ιερώνυμου στις επιθέσεις μετά το χαστούκι στη βουλευτή: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

    Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

    Kοινή επίσκεψη στη Θήβα προγραμματίζουν Ιερώνυμος-Μητσοτάκης

     



    ΣΧΟΛΙΑ