• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί


    «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσεις γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό τη Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε το τρίπτυχο «Διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και ευρωπαϊκό κεκτημένο», ενώ ανέφερε πως η διμερής οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Σλοβενίας αναπτύσσεται δυναμικά. «Θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια». «Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτή τη δυναμική νέα ταχύτητα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο», τόνισε.

    «Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είναι μικρό αλλά ο ρόλος του μεγάλος. Στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στη MED7», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Υποστηρίζουμε ενθέρμως και οι δύο την ευρωπαϊκή απόφαση για το πράσινο διαβατήριο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που μπορούν να εφαρμόσουν με ευελιξία όλα τα κράτη της Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπήρξε κοινή απογοήτευση για τις μη εξελίξεις της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. »«Οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου γνωστοί. Γνωστή και η διέξοδος στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ανέφερε.

    Για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την ήπειρο, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ΕΕ οφείλει την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών.

    Συζητήσαμε τέλος και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργό της  Σλοβενίας ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα και να συμμετάσχω στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Οι δεσμοί Ελλάδας – Σλοβενίας είναι βαθιά ριζωμένοι στο παρελθόν. Πολλά στοιχεία χάνονται στους αιώνες και άλλα είναι πρόσφατα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

    «Μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις. Να σε συγχαρώ για το πώς αντιμετώπισες την πανδημία με τόσο πετυχημένο τρόπο», ανέφερε ο κ. Γιάνσα.

    «Και εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά την πρωτοβουλία να υπάρξει πράσινο διαβατήριο της ΕΕ ώστε να γίνει εφικτό πριν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Οι πολίτες δικαιούνται κάτι τέτοιο μετά τον πόνο που έζησαν με τον covid-19. Είναι καθήκον μας να το πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

    «Το κυπριακό και η Αν.Μεσόγειος δεν είναι πρόβλημα μόνο για Ελλάδα και Κύπρο αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», πρόσθεσε ενώ ανέφερε. «Ευχαριστώ για την ενημέρωση που μου παρείχες για το κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι πρόβλημα μόνο για Ελλάδα και Κύπρο. Αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε στη σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο», ανέφερε.

    «Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προτύπων της ΕΕ. Υπάρχουν στοιχεία κόπωσης κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Δεύτερο μέλημα μας είναι να το καταστήσουμε εφικτό. Η ΕΕ βίωσε πολλές κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα μετά από αυτές τις κρίσεις πρέπει να ανακτήσουμε τη δυναμική μας και να επικεντρωθούμε σε στρατηγικά ζητήματα. Πρώτο στην ατζέντα είναι η διεύρυνση γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε το παλιό όραμα για ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας .

    «Ευχαριστώ για τη στήριξη για το MED7. Η Σλοβενία είναι μεσογειακή χώρα και νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι πολύτιμο», πρόσθεσε.

    «Είδαμε ότι και στην Ελλάδα όταν ένα Έθνος κερδίζει την ανεξαρτησία του αυτό αποτελεί ιστορική, άγια στιγμή. Όποιο κράτος μέλος της ΕΕ κι αν γιορτάζει την ανεξαρτησία του, όλος αυτός ο πλούτος είναι ευρωπαϊκός», τόνισε ο Γ.Γιάνσα.



    ΣΧΟΛΙΑ