• Πολιτική

    Μητσοτάκης για Σαρτζετάκη: Θλίψη για την απώλεια ενός ακέραιου δικαστή

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Θλίψη εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη στάση του Χρήστου Σαρτζετάκη τη δεκαετία του ’60 στην υπόθεση Λαμπράκη, ενώ ανέφερε ότι παρότι η ΝΔ δεν τον στήριξε το 1985, συνεργάστηκε μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού:

    «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ‘60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη.

    Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι.

    Μια θητεία που άρχισε με αντιδικίες ολοκληρώθηκε, έτσι, σε κλίμα ομαλότητας. Και σε αυτό, η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη είχε το δικό της μερίδιο. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Διαβάστε επίσης:

    Σακελλαροπούλου για Σαρτζετάκη: Τίμησε το αξίωμα του ΠτΔ με προσήλωση

    Ανδρουλάκης για Σαρτζετάκη: Ευπατρίδης που υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ