• Πολιτική

    Μητσοτάκης για διάλυση καταυλισμού στον Έβρο: Ένα κεφάλαιο έκλεισε, η μάχη συνεχίζεται

    Από την τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στον Έβρο


    Ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου μπορεί να διαλύθηκε, αλλά η μάχη δεν σταματά, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξ αποστάσεως συνομιλία για το θέμα των συνόρων με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

    Συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο γγ του Πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης.

    Στην έναρξη της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός τόνισε:

    «Ήθελα να συζητήσουμε τις εξελίξεις στα σύνορα, όπου διαπιστώσαμε ότι ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί.

    Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και πάλι την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσους συνεισέφεραν σε αυτή την πολύ μεγάλη, επίπονη προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας όλο αυτό τον τελευταίο μήνα.

    Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία- ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια.

    Και το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην έχουμε αυτού του είδους τις αυξημένες πιέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».

    Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Τονίστηκε επίσης, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.



    ΣΧΟΛΙΑ