• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αυτά που προτείνει μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 28 δισ. ευρώ

    • NewsRoom


    Απαντήσεις στα όσα ανέφεραν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης στις ομιλίες τους έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Δευτερολογία του.

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με μια παρατήρηση για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία αποφάσισε να μιλήσει για υπερδιπλάσιο χρόνο από αυτό που δικαιούταν.

    «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με παρατήρηση επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από 6 ώρες. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου μας εγκάλεσε για τήρηση κοινοβουλευτικής τάξης όταν εσκεμμένα εκτιμώ μίλησε 53 λεπτά όταν δικαιούται 20 λεπτά, επικαλούμενη κάτι που γνώριζε εξ αρχής , ότι είχα στην διάθεση μου 6 ώρες εντός των οποίων θα μπορούσαμε να κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση», ανέφερε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

    Επιμένετε κα Κωνσταντοπούλου να επιστρέφετε στο τόπο εγκλήματος του πρώτου εξαμήνου 2015. Ο κ. Ολάντ ήταν από εκείνους που επιχείρησαν να διορθώσουν τους δικούς σας τραγικούς χειρισμούς», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Επωμιστήκαμε τότε το πολιτικό κόστος για να διορθώσουμε τα λάθη των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Μας λέτε με πολύ πάθος πως εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι όμως ότι εσείς περιφρονήσατε τους δικούς σας ψηφοφόρους και αλλάξατε την σειρά εκλογής των υποψηφίων σας.».

    Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

    «Να ξεκινήσω τώρα από την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για το κολακευτικό σχόλιο για τα παπούτσια της ΝΔ. Εσείς μας δώσατε την ιδέα με τα παπούτσια με πράσινο ήλιο. Αν σήμερα όμως έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 20-24 θα ήταν παπούτσι με ήλιο αλλά με ρόζ ήλιο. Όσα λέτε είναι τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Μας είπατε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Αυτή είναι η βασική σας επιχειρηματολογία ότι κινούμαστε μακριά από την ΕΕ. Μια οικονομία όμως που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από την Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την ΕΕ. Μια χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα , προσεγγίζοντας της Ισπανίας και Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια χώρα που καταφέραμε το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνουμε την ανεργία στο 10% ενώ το παραλάβαμε στο 17% συγκλίνει ή αποκλίνει; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ χαιρετίζουν την μεγάλη οικονομική πρόοδο συνιστά σύγκλιση ή απόκλιση; Εμείς που όπως λέτε αποκλίνουμε από την ΕΕ, παίξαμε σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ; Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στην χώρα».

    «Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου Ταμείου Ανάπτυξης σήμερα στην Ευρώπη κ. Ανδρουλάκη; Είναι ο κ Σολτς. Ασχοληθείτε λοιπόν να πείσετε τους ομολόγους σας της Γερμανίας και ελάτε μετά να μας εξηγήσετε αν αποκλίνει η χώρα μας. Η κα Μέρκελ συμφώνησε στο ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σολτς σήμερα διαφωνεί», ανέφερε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό και στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκλίνει.  «Μιας και μιλάμε για τα ζητήματα του κράτους δικαίου να επαναλάβω όσα έχω πει. Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα με τις βασικές διαπιστώσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής; Συγκλίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία».

    «Η προσπάθεια μας να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και κυρίως στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγάλες. Μιας και μιλάμε για την ιστορία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να θυμόμαστε κάποια πράγματα και είστε υπερήφανος και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να σας θυμίσω ότι το δικό σας κόμμα φώναζε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” όταν ο Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Σε λίγο κ. Ανδρουλάκη θα μας λέτε Ευρώπη = ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

    «Έρχομαι και σε όσα είπατε και εσείς κ. Φάμελλε. Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα πολίτη. Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την φορολόγηση μερισμάτων. Από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε.

    «Οι πρόσθετοι φόροι είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τους πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Τέσσερα χρόνια εσείς κ. Φάμελλε τους είχατε παγωμένους. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ΕΔ στην Παιδεία, μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από τοπ πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση μας».

    «Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει, κ. Ανδρουλάκη, και να πυροβολεί συνεχώς την χώρα του στην Ευρώπη όπως κάνετε εσείς συστηματικά», πρόσθεσε.

    Επανερχόμενος στον κ. Ανδρουλάκη και την σύγκριση της απόδοσης της Ελληνικής οικονομίας με άλλες χώρες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, τονίζοντας πως είναι τελείως διαφορετικό να αναγνωρίζεις το πρόβλημα και κάτι άλλο να παρουσιάζεις διαστρεβλωμένα ή ψεύτικα στοιχεία για το πρόβλημα.

    «Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη στην Ισπανία και μας είπατε πόσο καλύτερα τα έχει πάει στις τιμές τροφίμων. Μετά την μείωση του ΦΠΑ λοιπόν θα δείτε στον πίνακα που σας καταθέτω ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν ίδιο πληθωρισμό τροφίμων αλλά με τεράστιες απώλειες εσόδων για την Ισπανία που έπρεπε να αναπληρώσουν από άλλους τομείς. Όλες οι χώρες πασχίζουν με το ίδιο πρόβλημα», είπε.

    «Ο ΦΠΑ στην Ισπανία ήταν ήδη πολύ χαμηλός. Άρα η μείωση από το 4% στο 0% προφανώς δεν μπορεί να φέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με μια μείωση από το 13% στο 0%»

    Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας στον πρωθυπουργό πως «απευθύνεστε σε εμένα και απαντάτε για τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ».

    «Εσείς τι λέτε;», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά  «Να εκμεταλλευτείτε το δημοσιονομικό περιθώριο».

    «Πόσο το υπολογίζετε;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά «500 εκατ. ευρώ». «Πού το έχει δημοσιονομικό περιθώριο 500 εκατ. ευρώ;», ρώτησε ξανά ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως υπάρχουν οι έκτακτες ανάγκες στη Θεσσαλία.

    «Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις του έχουν κοστολογηθεί από το ΓΛΚ 15,1 εκατ. ευρώ, μόνο για το 2024. Χωρίς να προσθέσουμε τον 13 και 14 μισθό. Θα τον δώσετε κ. Φάμελλε;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτά  «θα κάνετε εκλογές τώρα;»

    «Ε βέβαια, αφού δεν κάνουμε εκλογές δε λέμε ό,τι σαχλαμάρα θέλουμε , τι σημασία έχει. Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε, παραμύθια να λέμε στον κόσμο», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Μου κάνει εντύπωση βέβαια πως δεν αναφερθήκατε στον αρχηγό σας, ο οποίος μας είπε για 13ο και 14ο  μισθό. Άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Και μετά έχουμε και το πολύ ωραίο. Υγεία, μας είπε αύξηση 5%, όταν ήδη η δαπάνη είναι 5,8% του ΑΕΠ. Τι συμβαίνει όταν κάνεις μια γκάφα και τα κάνεις δύο φορές χειρότερα όταν δεν έχεις ιδέα για τη μιλάς. Μας είπε ο κ. Κασσελάκης, δεν  εννοούσα να πάω το 5,8% στο 5%, εννοούσα θα δώσω άλλο ένα 5% στην Υγεία. Το 5% πόσο είναι κ. Φάμελλε; Άλλα 11 δισ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δισ. ακόμα. Συνολικά δηλαδή μέχρι τώρα 28 δισ. ευρώ».

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην εξωτερική πολιτική.

    «Αναφερθήκατε κ. Φάμελλε στον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να επιστρέψω σε εκείνη την εποχή γιατί σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από τον λαό . Να μιλήσουμε για το σήμερα και όσα λέτε σήμερα και ο νέος σας αρχηγός. Καταλαβαίνω και το lifestyle και τις φωτογραφήσεις και να γίνεσαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές και είναι δικαίωμα σας όσο το κάνετε εντός της χώρας. Όταν αρχίζετε και πάτε στο εξωτερικό γίνονται τα πράγματα πιο επικίνδυνα. Θα πάτε μαθαίνω στην Ραμάλα. Θα μας πείτε με ποιους θα συναντηθείτε ποια η πολιτική σας. Μήπως θέλετε να πάτε για σελφι; Με την Χαμάς τις θα κάνετε ή μήπως επιμένετε ότι είναι «ντεμι»- τρομοκρατική οργάνωση;», είπε.

    «Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί με ξεκάθαρο οριοθετημένο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων κρατών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς – λέτε ότι δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση – να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την τρομακτική επίθεση δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε.

    «Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τις άθλιες και τραγικές απώλειες παιδιών στην Παλαιστίνη είναι σκληρή», πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαμε πει ότι διαφωνούμε με την συμφωνία και καταψηφίζουμε με κύριο λόγο ότι αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μάς την φορτώσατε αυτή τη συμφωνία, μην μας κουνάτε και το δάχτυλο. Είχαμε πει επίσης ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε καθώς είναι διακριτική συμφωνία και υπερισχύει των νόμων και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε», είπε.

    «Από εκεί και πέρα είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VRMTO και επιλέξαμε να μην φέρουμε προς κύρωση τα πρωτόκολλα ακριβώς γιατί θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συμμόρφωση από τη Βόρεια Μακεδονία στα κρίσιμα θέματα με κυριότερο το όνομα. Και δικαιωθήκαμε γιατί έρχονται νέα κυβέρνηση και περιφρονούν το erga omnes που, όπως λέγατε, ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα της Συμφωνίας. Σε αυτή την συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία επειδή εγώ προσωπικά κινητοποιήθηκα εσείς έρχεστε σε αυτή την συγκυρία και ζητάτε με νόμο να κυρωθούν αυτά τα μνημόνια τώρα. Σηκώνω πραγματικά τα χέρια ψηλά. Τη στιγμή που η ελληνική εξωτερική πολιτική σκληραίνει και σωστά την στάση της στα Σκόπια εσείς έρχεστε και λέτε να κυρώσουμε τα Μνημόνια», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρινάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, παραμένουν σταθερά πολιτικοί φιδέμπορες

    Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας και επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη φον ντερ Λάιεν

    Θεοχάρης : Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια



    ΣΧΟΛΙΑ