• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης: Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το 2022 εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο διοικητήριο της Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

    «Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που είχε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των έργων που αφορούν το μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τις αναπλάσεις της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

    «Μεγάλη πρόοδος επιτελείται στο σημαντικότερο έργο της πόλης, που δεν είναι άλλο από το Μετρό, καθώς με την απόφαση του ΣτΕ δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα του σταθμού της Βενιζέλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    «Σήμερα ήδη η πόλη αλλάζει καθώς τα εργοτάξια απομακρύνονται και βέβαια θα επαναλάβω τη δέσμευσή μου, οτι ο Σταθμός θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επστρέψει με απόλυτη επιστημονική συνέπεια στη θέση τους, όπως θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό Αγίας Σοφίας, στον οποίο σταθμό, όταν είχαν αποσπασθεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κλείνει μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα που παραλήφθηκε από το παρελθόν και αφορά στη διασύνδεση του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ενώ στο ΠΕΠ είχε ενταχθεί και η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

    Εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός , με στόχο οι εργασίες ανάπλασης να αρχίσουν εντός του 2023.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, του οποίου εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και η σύμβαση για τον ανάδοχο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

    «Εκτιμούμε  ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του μήνα Οκτωβρίου και με μεγάλη χαρά θα βρεθώ τότε στο χώρο, ώστε να αποδείξω ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του «για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό, το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Διαδοχικές συσκέψεις

    Επί 4,5 ώρες ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συσκέψεις στο Διοικητήριο. Πρώτα με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, βουλευτές της ΝΔ (Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Κώστα Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο, Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη, Δημήτρη Βαρτζόπουλος), την επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκο και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ του κόμματος Τάσο Σπηλιόπουλο.

    Στη συνέχεια με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, με αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και μετά κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

    Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των Περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η θετική φετινή πορεία του τουρισμού.

    Εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού

    O πρωθυπουργός εκφράζοντας σε όλους την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον χώρο της Παιδείας ενισχύουν την τεχνική κατάρτιση και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων στην πραγματική οικονομία, προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα.

    Στις συσκέψεις πήραν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι υφυπουργοί Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Πιθανές νέες μειώσεις φόρων και εισφορών το 2022 αν η ανάπτυξη φέτος είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων
    Μητσοτάκης: Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες κοντά στην πηγή του προβλήματος
    2,5 δισ. ευρώ σήκωσε το Δημόσιο με τις 2 εκδόσεις – Υψηλή ζήτηση



    ΣΧΟΛΙΑ