Πολιτική

Μητσοτάκης από Λαμία: Ποια ένοχα μυστικά ενώνουν Τσίπρα-Καμμένο;

  • NewsRoom


Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Λαμία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι «η πολιτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα πνίγει τους πάντες» και στη συνέχεια επανέλαβε τις καταγγελίες του για συνδιαλλαγές, δανεικούς βουλευτές και ευκαιριακές πλειοψηφίες από την κυβέρνηση:

«Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δανείζεται βουλευτές κατά περίπτωση και νομοσχέδιο. Ψάχνει δεκανίκια για να περάσει μερικές ακόμη εβδομάδες στην εξουσία. Άλλοι είναι οι βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άλλοι είναι οι βουλευτές που κυρώνουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Και άλλοι είναι βουλευτές που ψηφίζουν τα νομοσχέδια. Τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια γίνονται αντικείμενο συναλλαγής.  Η συμπολίτευση έχει σηκώσει σημαία ευκαιρίας – κι αυτός είναι ο πιο ήπιος τρόπος να περιγραφεί η κατάσταση. Γιατί θα μπορούσε να γίνει λόγος και για βουλευτές σε τιμές ευκαιρίας. Ποτέ άλλοτε η ελληνική πολιτική δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά όσο σήμερα».

Βάζοντας στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο ο κ. Μητσοτάκης, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  εκβιάζει τον πρωθυπουργό και εκτίμησε πως οι απειλές του πάλαι ποτέ συμμάχου του Αλ. Τσίπρα «πιάνουν τόπο»: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ.Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος».

«Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ.Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον Πρωθυπουργό;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ.Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ ό,τι κι αν πάρει.  Όπως όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα.  Όπως απειλή για την πολιτική τάξη είναι και όσα διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο».

Για το πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση είπε πως με τη στάση του προκαλεί θλίψη. Και αυτό γιατί, όπως είπε αναφερόμενος στα σενάρια περί αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, «αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση κουρελού».

«Οι εκλογές θα σαρώσουν τα διαδικαστικά αναχώματα που πάνε να στήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ»  είπε ο ίδιος τονίζοντας πως «είναι ήδη παρελθόν στη συνείδηση των Ελλήνων».

«Παρά τις συναλλαγές», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια»:

«Στην Οικονομία, ο κατήφορος συνεχίζεται: Η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά εκτός αγορών (…) η Ελλάδα πρόσφατα πήρε 2,5 δις -με επιτόκιο όμως 11 φορές μεγαλύτερο από εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος. Ενώ, την ίδια ώρα δέσμευε υποχρεωτικά τα αποθεματικά όλων των οργανισμών, των δήμων και των νοσοκομείων. Και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποιούσε ότι οι κλειστές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

«Όταν στη Βουλή παίζεται η «κωμωδία της Γκαζόζας» και στην οικονομία το δράμα των φόρων, η κοινωνία βιώνει τη δική της τραγωδία: Ένα ανίκανο κράτος αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες, όπως αποδείχτηκε στο Μάτι και στη Μάνδρα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε»

«Αυτοί που διαλαλούσαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, απεδείχθησαν μια κυνική ομάδα που κατέκτησε την εξουσία με ψέματα και προσπαθεί να τη διατηρήσει πάση θυσία και ευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Δεν έχει υπάρξει Πρωθυπουργός που να προσβάλλει διαδηλωτές – παραβιάζοντας ανοιχτά και δημόσια το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.  Ούτε έχει υπάρξει ποτέ κυβερνητικό στέλεχος με το ύφος και το ήθος του κ. Πολάκη».

Εθνική περιπέτεια

Τη συμφωνία των Πρεσπών ο επικεφαλής της ΝΔ τη χαρακτήρισε  μεγάλη εθνική περιπέτεια. Η «συμφωνία, αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονες», είπε και συνέχισε:

«Που προσφέρει στα Σκόπια τη δυνατότητα να τα μονοπωλήσει, ενώ η ελληνική Μακεδονία αποκαλείται ως «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους».  Αντιθέτως, για τον «μακεδονικό λαό», όπως αναφέρεται, η Συμφωνία καθιερώνει επικράτεια και πολιτισμό. Ανοίγοντας έτσι πληγές αλυτρωτισμού. Αλλά και πολλά προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας. Είτε με τα εμπορικά σήματα στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας είτε με τα σχολικά βιβλία».

«Και -δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα- παρέδωσε το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της χώρας, δηλαδή την έγκριση για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Δεν άκουσε τις φωνές από κάθε άκρη της χώρας στα μεγάλα συλλαλητήρια. Ούτε έδωσε σημασία στο 70% των Ελλήνων που διαφωνούν με αυτήν τη συμφωνία.  Αντίθετα, ο κ.Τσίπρας επιμένει να προσβάλλει τους Έλληνες, αποκαλώντας «ακροδεξιούς», «εθνικιστές» – ακόμη και ανόητους όποιους δεν είναι μαζί του», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ντροπή και αλαζονεία. Είναι και ευθεία παραβίαση της βασικής αρχής που διέπει το δημοκρατικό δημόσιο διάλογο – το να σέβεσαι τον άλλο ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του».

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως η εθνική προσπάθεια δεν θα σταματήσει καθώς επίσης και ότι θα αξιοποιήσει κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες από τη συμφωνία. Επανέλαβε πως δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα για βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εξήγησε:

«Υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.  Αυτά ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ κατά της συμφωνίας υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε το καθήκον της: «Ανέδειξε με επιχειρήματα τα ολέθρια λάθη της μυστικής διπλωματίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε την υποκρισία του Πάνου Καμμένου, που έδωσε το στυλό στον συνεταίρο του για να υπογράψει τις Πρέσπες – μία συμφωνία που ολοκληρώθηκε με την ανοχή και τη συνενοχή του. Γιατί δεν έφυγε, βέβαια, τότε από την κυβέρνηση. Μίλησα στην Ευρώπη για τις εθνικές θέσεις. Και δεν δίστασα να διαφωνήσω με ισχυρούς παράγοντες, όπως με την Καγκελάριο Μέρκελ. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας για να πέσουν τα πολιτικά προσωπεία. Και να φανεί ποιος είναι ποιος και ποιες είναι οι προτεραιότητές του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Βούτσης για πρόταση μομφής εναντίον του: Η ΝΔ έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει


ΣΧΟΛΙΑ