ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης.
Κατά τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αναγνώρισε, εξάλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του Εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.
Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ενημέρωσε τον Εμίρη του Κατάρ για την έξοδο της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Εμίρη του Κατάρ για την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA (έναρξη 20/11) και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ο Πρωθυπουργός απεδέχθη την πρόσκληση του Εμίρη να επισκεφθεί ξανά το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καλαμαριά: Προφυλακιστέος ο 19χρονος για το αιματηρό επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή σε έναν 20χρονο
- OpenAI: Προς διπλασιασμό του προσωπικού
- Στενό του Ορμούζ: Είκοσι χώρες δηλώνουν “έτοιμες να συμβάλουν στις προσπάθειες” που απαιτούνται για να ξανανοίξει
- Ισραήλ: Αντιπροσωπεία της ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν την αύξηση της βίας των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.