• Πολιτική

    Μητσοτάκης: 12 δισ. εταιρικών καταθέσεων μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο σύστημα

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Ευγενία Τζώρτζη – Έφη Καραγεώργου

    Την αναζήτηση ευθυνών για τα λεφτά που χάθηκαν από την τράπεζες από το 2015 μέχρι σήμερα προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζημίωσε με την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τις τράπεζες: «Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν και στήριξαν τις τράπεζες αρχικά με 25 δισ. για να μην καταρρεύσουν. Η εύλογη αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν τότε γύρω στα 23 δισ. ευρώ και φαινόταν ότι οι φορολογούμενοι δεν έχαναν τα λεφτά που έβαλαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία επέφερε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, παντελώς αχρείαστη. Αποτέλεσμα ήταν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι στήριξαν ξανά με 5,4 δισ. τις τράπεζες και σήμερα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί, καθώς η αξία τους υπολογίζεται σε 1,7 δισ. Συνολικά οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ στις τράπεζες και έχουν απομείνει 1,7 δισ. Πρόκειται για έγκλημα που δεν έχει παραγραφεί και οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι θέμα Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας το τραπεζικό σύστημα προσδιορίζοντας τις 4 προτεραιότητες για να ανάκαμψη και προσέλκυση επενδύσεων. Πρώτον την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δεύτερον τη μείωση της φορολογίας, τρίτον την επιστροφή των καταθέσεων και τέταρτον την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επιστροφή των καταθέσεων των επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ και μπορούν να επιστρέψουν άμεσα. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να βγουν από τη «Στρώμα Bank» που είναι  μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας είπε χαρακτηριστικά. Επίσης επεσήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των 27,4 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής για να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos κατά 7,8 δισ. ευρώ και ένα τμήμα να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, που είναι 4 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές «λαθρεπιβάτες» που δεν θα πρέπει να εντάσσονται σε κανενός είδους ρύθμιση. Ακόμη σημείωσε ότι πρέπει να τρέξουν οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να μην υπάρχει καμία ανοχή για αυτούς που ενώ πτώχευσαν και άφησαν απλήρωτους εργαζόμενους έχουν περιουσία στο εξωτερικό και τώρα αρμενίζουν με κότερα στο Αιγαίο.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κομμάτι της τεχνολογίας υποστήριξε ότι οι τράπεζες είναι ο μεγάλος σύμμαχος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους αλλά και για την επιθετική επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα της ΝΔ σε σε ότι αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και στην μείωση των ασφαλιστικών εισφοιρών την οποία χαρακτήρισε πιο σημαντική από τη μείωση φόρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης στο Μόναχο: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας η γλώσσας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ