• Πολιτική

    Μυτιλήνη: Υπεγράφη από τον Ν. Μηταράκη η αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ Μόριας

    • NewsRoom
    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (πρόσφυγες)

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη η διαπιστωτική απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αγορά και την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια από το Δήμο Μυτιλήνης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου Στρατή Κύτελη και του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Νομού Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορά στην έγκριση της αίτησης του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση – Καθαρισμός χώρου πρώην ΚΥΤ Μόριας».

    Ας σημειωθεί ότι πέραν της παραπάνω χρηματοδότησης, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου 15.095.256,40 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.712.219,40 ευρώ αφορούν στα δημοτικά τέλη, τα 5.020.637 ευρώ στις έκτακτες επιχορηγήσεις, και τα 3.362.400 ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Επιπλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει την Αναπτυξιακή Μυτιλήνης με 6.109.700 ευρώ, με σκοπό την υλοποίηση έργων που αφορούν στο Δήμο.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

    «Σήμερα υπογράφουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία της Λέσβου πριν τρία χρόνια, από όταν αναλάβαμε τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης όχι μόνο τον χώρο όπου πέρασαν και διέμειναν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος για την τοπική κοινωνία. Εντός του 2023, η Νέα Ελεγχόμενη Κλειστή Δομή της Λέσβου, στη Βάστρια θα είναι γεγονός. Με τη δημιουργία των νέων δομών, επιτυγχάνεται αφενός η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η προάσπιση της ασφάλειας και της αρμονικής διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, επισφραγίζεται με ακόμη μία εφαρμογή των υποσχέσεών μας προς τις τοπικές κοινωνίες».

    Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, δήλωσε:

    «Σήμερα γίνεται πράξη η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χώρο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας που τόσο ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το «αίσχος της Μόριας» που δυσφήμισε τον τόπο μας, μετά το κλείσιμο του, τώρα παραδίδεται στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθεί ο χώρος, αφού ειλημμένη απόφασή μας είναι να γίνει εκεί το νέο Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο, καθώς και υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην υπόθεση αυτή καθοριστική ήταν η συμβουλή του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη καθώς και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Από κοινού θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες για την αξιοποίησης του χώρου».

    Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε:

    «Μια ακόμα προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιείται.

    Το ακίνητο (γήπεδο), στο οποίο λειτουργούσε το ΚΥΤ Μόριας (Στρατόπεδο Παραδέλλη), παραχωρείται από το Υπουργείο ‘Αμυνας στον Δήμο Μυτιλήνης, ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού, για να ανεγερθούν και να στεγασθούν σε αυτό, με δαπάνη του Δημοσίου, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λέσβου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ), καθώς και η φοιτητική Εστία.

    Ό,τι λέμε γίνεται πράξη και αυτή είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος είχε τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος. Επίσης, τον Δήμαρχο κ. Κύτελη, καθόσον οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν πλήρως σε κάθε αίτημά μας για την ταχεία διεκπεραίωση των προπαρασκευαστικών εργασιών στη Μυτιλήνη. Τέλος, ευχαριστώ και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας κ. Μαστρογιάννη για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε αίτημά μας.

    Φιλοδοξία τώρα και του Δημάρχου και δική μου, είναι η ταχεία ανέγερση των κτηρίων και η παράδοσή τους σε πλήρη λειτουργία.».

    Διαβάστε επίσης

    Κατεπείγουσα επιστολή Μηταράκη σε Κομισιόν με αφορμή το νέο ναυάγιο στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ