• Πολιτική

    Μηταράκης: Να είναι ανεκχώρητα τα ποσά που λαμβάνουν όσοι υλοποιούν το πρόγραμμα «ESTIA 2021» ζητά η ΚΕΔΕ

    Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος είναι τα ποσά που λαμβάνουν όσοι υλοποιούν το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA 2021 του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα ανέφερε ο υπουργός Νότης Μηταράκης υποστηρίζοντας την σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο υπουργός κατέθεσε στα Πρακτικά και τη σχετική επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ και σημείωσε πως το πρόγραμμα ESTIA λειτουργεί από το 2015, αρχικά υπό τη διοίκηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με 100% χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ευθύνη επίβλεψης της τήρησης των όρων υλοποίησης του προγράμματος πλέον την έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Σήμερα, το πρόγραμμα έχει 26 παρόχους, η πλειοψηφία των οποίων είναι δήμοι ή δημοτικές επιχειρήσεις ή δημοτικοί οργανισμοί.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει πρόβλημα που εντοπίζεται στις πληρωμές και συγκεκριμένα στις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, και οι οποίες ενώ έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και λαμβάνουν απρόσκοπτα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορούν να εισπράξουν το σύνολο της χρηματοδότησης, καθώς αυτό συμψηφίζεται με τις ρυθμισμένες οφειλές τους. Έτσι αδυνατούν να μπορούν να καταβάλουν μισθοδοσία, μισθώματα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας των ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και λοιπών κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, με κίνδυνο να υπάρξουν θέματα εξώσεως στους διαμένοντες.

    Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως “δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια ρύθμιση” θυμίζοντας ότι στις 23 Δεκεμβρίου του 2020, με τον ν.4764/2020, εισήχθη ακριβώς ίδια διάταξη για τα ξενοδοχεία, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού “Τουρισμός για όλους”

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και εάν υπάρχει η ίδια ακριβώς συμπεριφορά για όλα τα προγράμματα που αφορούν την εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου ή κατ’ εξαίρεση για το “ESTIA 2021” γίνεται αυτή η ρύθμιση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας χαρακτήρισε την τροπολογία αυτή ως “ντροπολογία”, όπως νωρίτερα είχε κάνει και ο πρόεδρος του κόμματός του, λέγοντας πως κάποιοι “θα πάρουν λεφτά, αυτό το φρεσκοκομμένο χρήμα που έρχεται στην Ελλάδα και αφορά στους λαθρομετανάστες και δεν θα φορολογούνται”. Αυτό είπε μεταξύ άλλων “είναι φοβερό! είναι ρατσισμός έναντι όλων των υπολοίπων επιχειρήσεων των Ελλήνων φορολογουμένων, αθέμιτος ανταγωνισμός”.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μητράκης απάντησε πως συνολικά οι δικαιούχοι του προγράμματος “ESTIA” είναι 26 εκ των οποίων 14 είναι δημοτικές επιχειρήσεις και 12 ελληνικές αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Κάθε σύμβαση που γίνεται, βγαίνει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Το πρόβλημα, εξήγησε ο υπουργός, εστιάζεται κυρίως στις δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω των αναπτυξιακών τους εταιρειών, οι οποίες έχουν χρέη που βρίσκονται σε ρύθμιση μεν αλλά δημιουργείτο πρόβλημα παρακράτησης. Έτσι υπήρχε ο κίνδυνος να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του προγράμματος, με αποτέλεσμα αυτοδίκαια βγουν από το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μεγάλο θέμα.

    Ο κ. Μηταράκης κατέστησε σαφές πως τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος προέρχονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. “Οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις με αυτά τα χρήματα πληρώνουν Έλληνες σπιτονοικοκύρηδες, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στέγασης. Οι δε ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων πληρώνουν κανονικά φόρο ενοικίου, όπως και οι ξενοδόχοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα”, σημείωσε ο υπουργός

    Τέλος, σχετικά με σημερινές αναφορές σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις ΜΚΟ ξεκαθάρισε πως “αυτό δεν ισχύει και η διάταξη δεν επεμβαίνει στην ουσία της φορολογικής αντιμετώπισης, που παραμένει ακριβώς ίδια”



    ΣΧΟΛΙΑ