Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε την «άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» και τόνισε ότι προχωρούν ήδη μέτρα διοικητικής αναβάθμισης, με την ενσωμάτωση του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ. Διαβεβαίωσε πως «όπου υπάρχουν ποινικές ή αστικές ευθύνες, θα αποδοθούν πλήρως».

1

Αναφορικά με την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, κ. Καραμανλή, σημείωσε πως «για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, κυβερνών κόμμα ζητά διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών υπουργού του», τονίζοντας την πολιτική βούληση για διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη. « Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποδώσει ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η πρόταση βασίζεται σε στοιχεία της δικογραφίας, με ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος, ενώ σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω θεσμικών αλλαγών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η ομιλία του κ. Μηταράκη:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε,

Ευχαριστούμε για την άψογη εκτέλεση της διαδικασίας σήμερα.

Θα αναφερθώ στα δύο θέματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους, Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους. Και πρώτα απ’ όλα για το μείζον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι άμεση η αντίδραση της Κυβέρνησης στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ανακοινώθηκαν ήδη μέτρα ουσιαστικής διοικητικής αναβάθμισης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την απορρόφησή του από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θέλοντας να επιλύσουμε οριστικά ένα θέμα, το οποίο απ’ ό, τι φαίνεται χρονίζει στη χώρα μας εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Προφανώς η χώρα θα συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και με τις εθνικές δικαστικές αρχές και όποιες ευθύνες υπάρχουν, προφανώς θα καταλογιστούν. Όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν. Όπου υπάρχουν αστικές υποχρεώσεις επιστροφής επιχορηγήσεων προς το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό θα γίνει.

Θα μιλήσω επίσης, για το θέμα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών του κ. Καραμανλή. Και αν θυμάμαι καλά, κύριε Πρόεδρε, είστε παλαιότερος συνάδελφος, ίσως είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που κυβερνών κόμμα καταθέτει πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος υπουργού που προέρχεται από την κυβερνώσα παράταξη. Δείχνει την προσήλωσή μας στο να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Μια εθνική τραγωδία που κόστισε τις ζωές πενήντα επτά, κυρίως νέων ανθρώπων. Και ο λαός απαιτεί και εμείς απαιτούμε. Όλοι απαιτούν να λάμψει η αλήθεια. Και η Δικαιοσύνη είναι ο κατάλληλος φορέας, είναι ο μόνος αρμόδιος τελικά να αποφασίσει πού υπάρχουν ποινικές ευθύνες είτε πολιτικών προσώπων είτε φυσικών ή ηθικών αυτουργών.

Στηριχτήκαμε στη δικογραφία, όπως ορθά επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος ανακριτής και από αυτά που διαβάσαμε καταλήξαμε ότι υπάρχουν οριακά απλές ενδείξεις για την παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό. Θέματα τα οποία προφανώς θα κριθούν στην ανακριτική διαδικασία. Με αυτό που κάνουμε ως Κυβέρνηση δίνουμε στη Δικαιοσύνη το δικαίωμα, το οποίο είναι υποχρέωσή μας, ηθική, να λάμψει άπλετο φως.

Προφανώς, όλη η διαδικασία για την τραγωδία των Τεμπών έχει εγείρει πολλά ζητήματα διαδικαστικά. Και νομίζω και η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτή τη Βουλή, για αυτή την Κοινοβουλευτική Περίοδο, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έναν νόμο που ήδη έχει βελτιωθεί, καταργώντας την πρόωρη παραγραφή, την αποκλειστική προθεσμία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπει την εξέταση πιθανών ποινικών ευθυνών του κυρίου Σπίρτζη. Λανθασμένα είπε ο κ. Παππάς ότι θα μπορούσε να πάει στην Προανακριτική Επιτροπή. Υπάρχει μια ειδική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση παραγραφής, αλλά αυτή δεν είναι η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Θα δούμε λοιπόν τα στοιχεία, τι επισημάνσεις είχε λάβει ο αρμόδιος υπουργός, τι ενέργειες έκανε σε απάντηση σε αυτόν. Όπως φαίνεται από τη δικογραφία, Οι αρμόδιοι Γενικοί Διευθυντές που σύμφωνα με το επιτελικό κράτος, κύριε Ηλιόπουλε, οι Γενικοί Διευθυντές πλέον έχουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τελική υπογραφή αντί του υπουργού. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση του επιτελικού κράτους που έδωσε την αρμοδιότητα που πρέπει να έχει η Δημόσια Διοίκηση σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή. Αν υπήρχαν εισηγήσεις είτε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είτε από τους Γενικούς Διευθυντές – συγκεκριμένα, βάσει νομικών αρμοδιοτήτων του Υπουργού – οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, που από ότι φαίνεται δεν υπάρχει.

Επίσης, προκύπτει από τη δικογραφία ότι το Εθνικό Σιδηροδρομικό σύστημα στις 21 Δεκεμβρίου 2022 είχε πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή αρμόδια Αρχή Σιδηροδρόμων. Άρα ο υπουργός είχε ένα έγγραφο από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ότι το εθνικό σύστημα είναι ασφαλές. Δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι το ελληνικό σύστημα είχε νομική υποχρέωση να έχει συγκεκριμένα νέα τεχνολογικά συστήματα, τα οποία δεν λειτουργούσαν κατά τον χρόνο τον κρίσιμο που θα λάβει υπόψιν η Προανακριτική Επιτροπή. Υπήρχαν προσπάθειες εκσυγχρονισμού και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στην 717 είναι γνωστές, αλλά ακόμα αυτά τα συστήματα δεν αποτελούσαν το 2023 νομική υποχρέωση της χώρας μας.

Ακούγοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την παράβαση καθήκοντος ότι είναι νομικά λανθασμένη. Εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Θεωρούμε ότι η υπόθεση θα κριθεί για το αδίκημα αυτό, αλλά το Δικαστικό Συμβούλιο, προφανώς κατά νόμο αρμοδιότητα, μπορεί να διευρύνει την έρευνα αν κρίνει ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν.

Έχουμε απαντήσει νομικά εμπεριστατωμένα, γιατί το άρθρο 291 δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ευθυνών πολιτικών προσώπων για τη διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Είναι πολύ συγκεκριμένο το άρθρο για το τι προβλέπει και το τι δεν προβλέπει.

Επίσης δύο σημεία κλείνοντας. Πρώτον ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο θέμα της πυρόσφαιρας. Περιμένω αν τριτολογήσει ή σε επόμενη συνεδρίαση να μας εξηγήσει πώς αυτό συνδέεται με πιθανή παράβαση καθήκοντος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Επίσης, άκουσα από τον κ. Ηλιόπουλο και μου έκανε εντύπωση ότι πρέπει, λέει, ένα πολιτικό πρόσωπο να έχει ποινικές ευθύνες για τις πράξεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν διοριστεί σύμφωνα με μια διαδικασία, έχουν πιστοποιηθεί για την καταλληλότητά τους για τη θέση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Αυτό νομίζω είναι καινοφανές στο νομικό μας σύστημα. Ένας υπουργός να είναι υπεύθυνος για έναν υπάλληλο που προσλήφθηκε στο Δημόσιο σύμφωνα με τις κείμενες διαδικασίες, πιστοποιήθηκε για τις ικανότητές του από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, και προφανώς απ’ ότι φαίνεται – βέβαια δεν έχει δικαστεί ακόμα – είναι φυσικός αυτουργός για παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυτό νομίζω που μένει από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θέλω να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, εκκινεί τη διαδικασία για να υπάρξει πλήρης δικαστική διερεύνηση, χωρίς κανένα περιορισμό των όποιων ευθυνών μπορεί να έχει ο πρώην υπουργός».

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Επιταχύνει συνομιλίες για εμπορικές συμφωνίες με χώρες του Ειρηνικού

Λαβρόφ: Στις 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας

ΗΠΑ: Δεν θα χορηγεί βίζα σε αλλοδαπούς αξιωματούχους που λογοκρίνουν Αμερικανούς στα social media