ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μήνυμα προς την Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής (12-13 Δεκεμβρίου), καταδεικνύοντας την διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιπέσει η Άγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων φέρεται πως συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, κύκλοι της ΕΕ τονίζουν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ συντασσόμενοι με τις ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, συμπεριλήφθη στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη σε Ελλάδα & Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. #GAC pic.twitter.com/KUQXPMVtDs— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) December 10, 2019
Στήριξη των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου έχει εκφράσει ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντε Λάινεν, την ώρα που η Ιταλία, η οποία έχει σημαντική επιρροή στην Τρίπολη, φέρεται να κινείται δυναμικά προειδοποιώντας την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό η Ρώμη έστειλε φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να συνοδεύσει τις γεωτρήσεις της ENI και να προστατεύσει τα «εθνικά της συμφέροντα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Τι αποκάλυψαν οι τραπεζίτες στο συνέδριο του οίκου
- Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη – Τι ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Ισραηλινό ομόλογό του
- Γεραπετρίτης: Βασική προτεραιότητα η συνέχιση του διάλογου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία
- Κίνα: Υπό τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου ο SCO καταδικάζει τις επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν
