• Πολιτική

    Μήνυμα στην Άγκυρα από ΗΠΑ: Η σημασία της επίσκεψης Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

    • NewsRoom
    Πομπέο

    Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ


    Ταξίδι στην Ελλάδα με πολλαπλά μηνύματα πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

    Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια στην Βιέννη. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι στο ταξίδι αυτό ο κ. Πομπέο δεν έχει προγραμματίσει στάση στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ουάσινγκτον έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών τις οποίες σκοπεύει να αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή της στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

    Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει απόψε δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση.

    Ο πρωθυπουργός διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν πέρασε αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος. Έκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης με το Oruc Reis, όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως  το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.

    Την Τρίτη θα επισκεφθούν μαζί τη Ναυτική Βάση της Σούδας δίνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

    Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, ενώ προηγουμένως είχε πάει στην Κύπρο, χωρίς να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ανάλογο ταξίδι στην Άγκυρα έχει ξεχωριστή σημασία και προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ