Πολιτική

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο

  • NewsRoom
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο

Ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος


Τη συμβολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας εξήρε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου, μετά την ορκωμοσία του.

Αναφερόμενος στη θητεία του ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως από την πρώτη ημέρα «διαχειριζόμαστε το πρωτόγνωρο και το έκτακτο. Η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται κάθε ημέρα ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Οι κρίσεις ορίζουν την ασφάλεια και η έννοια της ασφάλειας μετασχηματίζεται».

«Βάλαμε βάσεις, νέες βάσεις για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ειδικά την πρόσληψη 5.000 αστυνομικών, την έκδοση της λευκής Βίβλου και το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, ενώ σημείωσε ότι καθιερώθηκε διαφάνεια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η Αστυνομία φυλάει τον Έβρο και τα χερσαία σύνορα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία κλήθηκε να εφαρμόσει μέτρα πανδημίας, κάτι για το οποίο δεν ήταν εκπαιδευμένη. Τα κατάφερε, πρόσθεσε, γιατί το έκανε με αυταπάρνηση. Τώρα, ανέφερε, η αστυνομία συνεχίζει να δουλεύει με τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, όταν δημιούργησαν αίσθημα ανασφάλειας. Όμως η αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος να κάνει τη δουλειά της και να εξιχνιάσει το έγκλημα. Βασικός στόχος της αστυνομίας είναι να εμπνέει ασφάλεια. Για να τα καταφέρει θέλει ανοιχτό μυαλό, σχεδιασμό. «Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, ανέπνευσαν τα Εξάρχεια», ενώ πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκαν πολλές περιοχές της Αθήνας.

«Ζούμε στην εποχή της κρίσης» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην πανδημία, τις παγκόσμιες ανακατατάξεις. «Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την ενδοοικογενειακή βία, την αθλητική βία και άλλες μορφές βίας ως συστημική βία.

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε τους ανθρώπους του, τους 55.000 ανθρώπους που εργάζονται για την αστυνομία, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τους επιτελείς και αξιωματικούς, τους συνεργάτες του στο γραφείο του. Επίσης ευχαρίστησε τους Λευτέρη Οικονόμου, αλλά και τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανέλαβε το έργο της διαχείρισης της πανδημίας. «Στην Πολιτική Προστασία έγιναν σπουδαία πράγματα, σπουδαίες δομές», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποχαιρετώ το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο», ανέφερε. «Δεν είστε ανήμποροι, δουλέψτε για να γίνουν ευκαιρίες για εσάς», κατέληξε, απευθυνόμενος στους νέους, χωρίς να παραλείπει και τους επικριτές του.

Κεντρικός στόχος η ασφάλεια για όλους

«Κεντρικός στόχος η ασφάλεια και η προστασία του δημόσιου χώρου χωρίς απειλή. Ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση και τις νέες δομές. Σε αυτό το πλαίσιο διατύπωσε την εμπιστοσύνη του στο προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Είναι φίλοι μας, αδέρφια μας, παιδιά μας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελληνική Αστυνομία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των συνόρων στον Έβρο, στην πανδημία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές, όπου οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έδωσαν μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ας αφήσουμε πίσω κάθε τεχνητό διχασμό. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε να υπερβαίνουμε τις διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αφήνοντας στην άκρη κάθε είδους προσωπικές ή κομματικές ιδιοτέλειες».

Με πολύ θερμά λόγια μίλησε για τον προκάτοχό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι υπηρέτησε διαχρονικά τον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. «Θα μείνει στην ιστορία με χρυσά γράμματα ως ο υπουργός που εξάρθρωσε τη 17Ν» επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιήσει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο και το έργο που παρήχθη αυτά τα δύο χρόνια της θητείας του.

«Εχθρός μας είναι κάθε μορφή εγκλήματος», διεμήνυσε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει τη συνδρομή των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Κρίμα, είσαι και κρητικός
Οικονόμου κατά ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σταλινισμός ζει
ΣΥΡΙΖΑ: Από αποστάτης… άξιο στέλεχος ξανά ο Αποστολάκης – Επιχείρησε να τον παγιδεύσει ο ΜητσοτάκηςΣΧΟΛΙΑ