• Πολιτική

    Metron Analysis: Μικρή αύξηση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μικρή ανάκαμψη για ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Νέα Δημοκρατία


    Μικρή αύξηση της διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, από τις 6,8 στις 7 ποσοστιαίες μονάδες, με ταυτόχρονη πάντως υποχώρηση των ποσοστών τους, καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Meron Analysis για το Mega. Ταυτόχρονα, μικρή ανάκαμψη παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας ωστόσο σε μονοψήφια ποσοστά.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,7% από 29,1% τον Δεκέμβριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7% από 22,3% τον Δεκέμβριο.

    Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,7% από 8,9% τον Δεκέμβριο, το ΚΚΕ με 4,7% από 4,8% τον Δεκέμβριο, η Ελληνική Λύση με 3,5% από 3,9% τον Δεκέμβριο και το ΜέΡΑ25 με σταθερά ποσοστά 2,8%.

    Στο 2,7%, με επίσης σταθερό ποσοστό σε σχέση με τον Δεκέμβριο, παραμένει το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο παραμένει αμφίβολο να θα συμμετέχει τελικά στις εκλογές.

    Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 8,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,4% έναντι 27,5% του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Στο 12,4% ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, στο 6% το ΚΚΕ, στο 4,5% η Ελληνική Λύση, στο 3,5% το ΜέΡΑ25 και στο 3,5%, πάνω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

    Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 70% έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37%, ακολουθούμενος από την επιλογή «κανένας» με 28% και τρίτον τον Αλέξη Τσίπρα με 18%.

    Τις καλύτερες επιδόσεις της η Κυβέρνηση τις καταγράφει στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ενώ τις χαμηλότερες στην παιδεία, την εγκληματικλοτητα, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Το 38% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, 56% αρνητικά και 5% ουδέτερα, ενώ μόλις το 18% αξιολογεί θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση, 72% αρνητικά και 7% ουδέτερα.

    Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθεί η οικονομία (30%), οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (8%), η ανεργία (7%) και το πολιτικό σύστημα (5%).



    ΣΧΟΛΙΑ