• Top Stories

    Μετά το χάος και τους 92 νεκρούς, τρέχουν να αλλάξουν την Πολιτική Προστασία

    • NewsRoom
    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης


    Μετά το φιάσκο στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 92 άνθρωποι, η κυβέρνηση τρέχει τώρα να αλλάξει τη δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη.

    Η παρουσίαση εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της συζήτησης από το χάος που επικράτησε τις ώρες της φωτιάς και τις επόμενες ημέρες, σε ζητήματα διοίκησης, αλλά και να δείξει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις για να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία.

    Έτσι, σε περιόδους κρίσεων ο γγ Πολιτικής Προστασίας μετατρέπεται σε «μίνι-στρατηγό». Η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ήταν ως τώρα ο εποπτεύων φορέας. Ο γενικός γραμματέας θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο αφού αναβαθμίζονται και διευρύνονται θεαματικά οι αρμοδιότητές του.

    Υπό τις εντολές του τίθενται πλέον οι ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης του Στρατού, που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, η αρμοδιότητα και η ευθύνη για την εντολή εκκένωσης περιοχών και περνά στον γγ Πολιτικής Προστασίας.

    Στην ίδια υπηρεσία -με νέο ενιαίο φορέα- εντάσσονται οι συνεργασίες με τα ευρωπαϊκά και άλλα συνεργαζόμενα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα, τα οποία βοηθούν την Πολιτεία στην έγκαιρη ενημέρωση σε σχέση με την πρόβλεψη ακραίων φαινομένων. Σε αυτό το φορέα θα ενταχθεί και η συνεργασία με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

    Τέλος, η «νέα γ.γ. Πολιτικής Προστασίας» θα ενισχυθεί με πόρους μέσα και προσωπικό ώστε να αποτελέσει εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών από ακραία φαινόμενα όπως τα καιρικά που πλέον –λόγω κλιματικής αλλαγής- είναι συχνά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα ανακοινώνει το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα ανακοινώνει το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ