• Πολιτική

    Μεσανατολικό: Σενάριο για ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε ανοιχτή γραμμή με ηγέτες της περιοχής της Μεσογείου και της ΕΕ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι εξελίξεις στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την εκτόνωση της κατάστασης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ το επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει την Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή της Ελλάδας στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, συνομίλησε τις προηγούμενες ημέρες με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στη χώρα και τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, επαφές με αξιωματούχους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ.  Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για το ζήτημα, ενώ συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

    Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά την έκρυθμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής αλλά και να σημάνει μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η Ελλάδα βλέπει, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική της Άγκυρα να έχει ενταθεί, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν να στρέφονται όλο και πιο συχνά κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η Τουρκία, επιχειρώντας μια επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον, είχε αναγκαστεί να μειώσει και την ένταση με την Ελλάδα, αφήνοντας στην άκρη τις απειλές.

    Η αποψινή επικοινωνία μεταξύ των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα οι συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τους Έλληνες ομολόγους του, με αντικείμενο τα θέματα της αποκαλούμενης «θετικής ατζέντας» και του «πολιτικού διαλόγου».

    Διαβάστε επίσης

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν – Τι συζήτησαν

    Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Φατάχ αλ Σίσι για την κατάσταση στο Ισραήλ

    Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μπ. Νετανιάχου



    ΣΧΟΛΙΑ