• Πολιτική

    Μέρκελ: Σημαντικό ορόσημο η συμφωνία στο Eurogroup – Οι θέσεις των γερμανικών κομμάτων

    • NewsRoom
    Ενεργειακή κρίση: Υπέρ του ευρωπαϊκού συντονισμού η Γερμανία

    Άνγκελα Μέρκελ


    «Τα προγράμματα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Ιδίως τώρα θα είναι δυνατόν για όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τον αγώνα για την  καταπολέμηση της ανεργίας»,σχολίασε μέσω Twitter για το χτεσινό Εurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    «Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup είναι ένα σημαντικό ορόσημο για μια κοινή και αλληλέγγυα ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. Μόνο από κοινού μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Οι θέσεις των γερμανικών κομμάτων

    Ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού, συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μόργιανς χαρακτήρισε “αχτίδα φωτός για την Ευρώπη” το πακέτο βοήθειας, αλλά επιμένει στην έκδοση κορονοομολόγων.

    “Συγκρινόμενα με τα μέτρα που αποφάσισε η γερμανική oμοσπονδιακή Βουλή μόνο για τη χώρα μας, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα για την Ιταλία και την Ισπανία”, δήλωσε ο Βάλτερ -Μπόργιανς σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. “Η συμφωνία είναι μια αχτίδα φωτός για ολόκληρη την ήπειρο και ένα πρώτο βασικό βήμα για την διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης. Δίνει χρόνο ώστε μετά την κρίση του κορονϊού να ασχοληθούμε με το ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης δίκαιης, αλληλέγγυας και βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία τα κοινά κρατικά ομόλογα”, τόνισε. Ευρωομόλογα ή κορονοομόλογα ζητούν λ.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά απορρίπτονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του – επίσης σοσιαλδημοκράτη – Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

    Ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), χαιρέτισε μεν την απόφαση, ωστόσο τάχθηκε κατά της εισαγωγής ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα, επειδή για το σχεδιαζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης γίνεται λόγος αόριστα για “καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτό δεν θα το εγκρίνει η κοινοβουλευτική ομάδα των CDU/CSU”, δήλωσε.

    Ο Φλόριαν Τόνκαρ, εμπειρογνώμονας οικονομικών θεμάτων του κεντρώου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος( FDP), τόνισε στο Reuters ότι θα ήταν εντελώς λάθος να “επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε ευρεία κρατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από χρέη”. Επιπλέον, η “λανθασμένη ιδέα των ευρωομολόγων παραμένει στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ατζέντα 2030 για μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια ατζέντα θα ήταν πολύ πιο σημαντική από κάθε καλοπροαίρετο κρατικό ταμείο ανασυγκρότησης”, πρόσθεσε ο Τόνκαρ.

    Αντιθέτως, οι κεντροαριστεροί οικολόγοι “Πράσινοι”, θεωρούν ότι το συμφωνηθέν πακέτο δεν είναι αρκετό.

    “Ο μικρότερος κοινός παρονομαστής των χωρών του ευρώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική κρίση”, δήλωσε ο Ράζμους Άντρεσεν, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Είναι βέβαια καλό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε έστω κάτι και ότι χαλάρωσαν οι όροι για τα δάνεια από την ομπρέλα προστασίας του ESM. Ωστόσο, είναι στάχτη στα μάτια, όταν οι όροι για δάνεια του ESM χαλαρώνουν μόνο για τα κόστη υγείας. Η συμφωνία του Eurogroup συγκρινόμενη με τα εθνικά οικονομικά πακέτα και το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ είναι επαίσχυντη. Απαιτείται ένα πραγματικό ταμείο ανασυγκρότησης με δισεκατομμύρια για επενδύσεις και τα λεγόμενα κορονοομόλογα, δηλαδή κοινή ευθύνη για δάνεια”, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ