Πολιτική

Μαίνεται ο πόλεμος Κοντονή-ΣΥΡΙΖΑ: «Aθλιοι συκοφάντες και ψεύτες όσοι λένε πως είμαι πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς» (video)

  • NewsRoom
Σταύρος Κοντονής

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής


Νέα επίθεση στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής.

Λίγη ώρα μετά την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του, κατηγορώντας τον για εχθρό του κόμματος και της Αριστεράς ο οποίος υιοθετεί την «προπαγάνδα της ΝΔ», ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απαντήσει γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις επιπτώσεις του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους τον κατηγόρησαν ως «πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς».

«Μετά από 41 χρόνια στην αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής, επιβεβαιώνοντας ξανά πως είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή». Όπως ανέφερες, «όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να πάμε στη Βουλή με αυτό το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Και αυτό διότι απαγορεύεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη για να ψηφιστούν από τη Βουλή τέτοια πράγματα».

«Είχα μιλήσει για τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ενώ είχα αναφερθεί και στην κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Επίσης είχε υπάρξει σάλος και για τα θέματα του βιασμού. Επιπλέον είχαν αναφερθεί από τον Νίκο Παρασκευόπουλο θέματα που άπτονται του αδικήματος των βασανιστηρίων», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.

«Σας απαντώ ευθέως ότι όλα αυτά τα είχα θέσει όταν ήμουν υπουργός και είχα πει ότι δεν θα πάω στη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Όταν το είδα αναρτημένο από τον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης τόνισα ότι υπάρχουν προβληματικές διατάξεις. Μάλιστα όταν μίλησα στη Βουλή είχα πει ότι “εάν σε τελευταία ανάλυση κρίνει η πλειοψηφία και το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι πρέπει να ψηφιστεί σήμερα, ας μην ισχύσει σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον σε έξι μήνες) έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Δεν με άκουσε κανείς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί δεν έγιναν δεκτά τα όσα είχε προειδοποιήσει, ο κ. Κοντονής κάλεσε την ηγεσία της τότε κυβέρνησης να απαντήσει σε αυτό. «Ας ρωτήσετε εκείνους που δεν με άκουσαν. Δεν το λέω προσβλητικά, αλλά πραγματικά θα πρέπει να ερωτηθούν όλοι αυτοί που λένε ότι μετά 41 χρόνια στην Αριστερά γίνομαι πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι συκοφάντες και ψεύτες».

Αναφορικά με τους λόγους της παραίτησής του εξήγησε ότι «όταν ρωτήθηκα για τους λόγους της παραίτησής μου είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να συζητηθεί σήμερα. Μπορούμε να το συζητήσουμε μία άλλη στιγμή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε το ζήτημα των ποινών που ενδεχομένως θα καταλογίσει το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εκεί είπα ότι πλέον δεν υπάρχει η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Από τη στιγμή που καταργήθηκε η διάταξη περί στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων ή θα μπορούν κανονικά να κατέβουν στις εκλογές ή θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση. Είναι σημαντικό ότι προτάθηκε η διάταξη του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα».

«Επί 41 χρόνια είμαι κομμουνιστής στην ανανεωτική αριστερά και εκεί παραμένω απαρέγκλιτα», κατέληξε ο Σταύρος Κοντονής.ΣΧΟΛΙΑ