• Πολιτική

    Μενδώνη προς ΜέΡΑ25: Η κα. Βαρδινογιάννη τοποθετήθηκε στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης ως πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Τη θέση της κυβέρνησης για τα γλυπτά του Παρθενώνα. επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για τα μουσεία – ΝΠΔΔ, μετά την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η υπουργός πολιτισμού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο βρετανικό μουσείο.

    Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός υποστήριξε:

    «Η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει . Είναι καθαρά προϊόντα κλοπής, επομένως δεν μπορεί να αναγνωρίζεις τίποτα από όλα αυτά. Αυτά είναι η πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό από όλους όσους παίρνει το λόγο και προφανώς από ‘μένα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογο του στο Ηνωμένο Βασίλειο για επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις.

    Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες ή παραφιλολογίες. Λοιπόν αυτό να το συνειδητοποιήσουμε. Όσο για τα παραρτήματα δεν έχουμε ανάγκη να ιδρύσουμε παραρτήματα στα πέντε μουσεία. Από τον ιδρυτικό νόμο του μουσείου Ακροπόλεως το 2008 προβλέπεται η ίδρυση παραρτήματος, επομένως εάν θέλαμε να εξυπηρετήσουμε κάτι σχετικό , είχαμε το θεσμικό εργαλείο»

    Όσον αφορά την τοποθέτηση της κας. Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, η Μενδώνη απάντησε:

    «Για να μην ακούγονται πράγματα τα οποία θίγουν ανθρώπους που δεν είναι μέσα στη Βουλή, η κυρία Βαρδινογιάννη τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ακρόπολης στο μουσείο της Ακρόπολης ως πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO και ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών που έχει μεγάλη δραστηριότητα -και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό όλοι- στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών»

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Έργα ύψους 4 δισ. στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία



    ΣΧΟΛΙΑ