• First Top Stories

    Με… «νέα ΝΔ» θα χτυπήσει τον Τσίπρα, ο Μητσοτάκης

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Οι τριήμερες εργασίες επισφράγισαν τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανασυγκρότηση του κόμματος, τη “ΝΔ από την αρχή” όπως ανέφερε και ο ίδιος στην ομιλία του, αλλά και την βασική πολιτική και αντιπολιτευτική στρατηγική.

    Το 10ο Συνέδριο λοιπόν, τελείωσε. Ποια είναι όμως η Πολιτική Επιτροπή; Ποιος ο ρόλος των παλιών και νέων στελεχών;

    Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε δίχως ψηφοφορία καθότι υπήρξε συμφωνία όλων των συνέδρων με μοναδικό σημείο τριβής στο οποίο υπήρξε συμβιβασμός τον αριθμό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

    Η πρόταση της ηγεσίας προέβλεπε Πολιτική Επιτροπή με 200 άτομα, τελικά επικράτησε συμβιβασμός η νέα Πολιτική Επιτροπή να έχει 300 άτομα, 150 ex oficcio και 150 εκλεγμένα από το Συνέδριο.

    Μετά το τέλος των ομιλιών ξεκίνησε η αναμενόμενη μάχη της νέας Πολιτικής Επιτροπής κατά την οποία όπως ήταν αναμενόμενο φάνηκαν και οι συσχετισμοί στο κόμμα. Οι υποψήφιοι για τις 150 αιρετές θέσεις ήταν 238.

    Στην εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής όμως εκδηλώθηκαν με έντονο τρόπο οι αντιθέσεις που υπήρχαν ενώ μάλιστα σημειώθηκαν και εντάσεις με ταυτόχρονες απειλές για επεισόδια.ΝΔ-συνέδριο

    Συγκεκριμένα, περίπου 70 μέλη του Συνεδρίου με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούσαν να γίνει ανοικτή καταμέτρηση των αποτελεσμάτων με δυνατότητα είτε των συνέδρων είτε των υποψηφίων να παρακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων, «πρέπει να κάνουμε ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας. Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Να μείνουμε μακρυά από το κομματικό παρασκήνιο και να τελειώνουμε με την καμαρίλα, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των μηχανισμών. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις φράσεις του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Φράσεις που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους». Γι’ αυτό και προτάθηκε ανοιχτή ψηφοφορία.

    Η πρόταση πάντως των 70 συνέδρων δεν έγινε δεκτή και η καταμέτρηση έγινε από μία ευάριθμη ομάδα στην οποία συμμετείχαν οι συνεργάτες του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Νέζης, Βασίλης Σπανάκης και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος.

    Η βασική γραμμή για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής ήταν της ηγεσίας που διεκδικούσε τα μισά αιρετά μέλη. Την δική τους σκληρή γραμμή με 20 άτομα κατέβασαν στελέχη που αναφέρονται στον πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο. Περί τα 17 άτομα διεκδικεί στη νέα Πολιτική Επιτροπή η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δική του γραμμή για 15 άτομα κατέβασε ο Αντώνης Σαμαράς, 7 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσους και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 10 ο Άδωνις Γεωργιάδης, 5 ο Νίκος Δένδιας και λιγότερους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Βλάχος. Δεν μπήκε στο παιχνίδι της Πολιτικής Επιτροπής ο Κώστας Καραμανλής.

    Συσχετισμοί

    2340588

    Από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής περιορίστηκε στην παρουσία στην πρώτη σειρά και στο χειροκρότημα στις ομιλίες του προέδρου. Αντίθετα αισθητή έκανε την παρουσία του -αν και πάντα ενισχυτική του προέδρου-, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κατέβασε και δική του γραμμή για την Πολιτική Επιτροπή.

    Αντώνης Σαμαράς, ΝΔ
    Αντώνης Σαμαράς, ΝΔ

    Αποστάσεις πήρε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος φρόντιζε να γίνει αισθητή η απουσία του από την πρώτη γραμμή των καθισμάτων κατά την εντυπωσιακή είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του Συνεδρίου. Παρούσα, τόσο πολιτικά με την ομιλία της όσο και οργανωτικά ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επίσης κατέβασε δική της γραμμή για την Πολιτική Επιτροπή. Αισθητή έκανε την παρουσία του και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    forum1

    forum2
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

    Στην εν γένει εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δύο ομιλίες του, στα προτάγματα και τα βασικά συνθήματα καθώς και στην αισθητική της παρουσίας του ήταν εμφανής η συμβολή της ευάριθμης ομάδας που ασχολείται με την προσωπική του εικόνα, με τους δύο συμβούλους του Τάκη Θεοδωρικάκο, Χρήστο Βαλταδώρο, τον λογογράφο του Θανάση Μπακόλα και τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη. Στην επικοινωνία το παιχνίδι εκτός από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, έκανε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης. Στην πρόταση για το καταστατικό ήταν εμφανής η συμβολή του αφανούς συνεργάτη του Νίκου Γεωργιάδη, η προβολή του προγράμματος είχε την σφραγίδα του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.

    Όσον αφορά τα οργανωτικά το παιχνίδι έκανε ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και οι Θανάσης, Νέζης, Βασίλης Σπανάκης. Ενδιαφέρον έχει εάν θα εκλεγεί τελικά στην επόμενη Πολιτική Επιτροπή ο έτερος συνεργάτης του πρόεδρου Κώστας Κυρανάκης.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/anazitoun-enan-souper-foro-gia-na-klisi-i-diapragmatefsi/40465



    ΣΧΟΛΙΑ