• Πολιτική

    Με ενισχυμένο ρόλο ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Νο2 στην κυβέρνηση και με τη βούλα

    • Contributor
    Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι επτά αλλαγές του επιτελικού κράτους

    Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


    Iδιαίτερα αυξημένες – σε σχέση με το παρελθόν- αρμοδιότητες ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου και αρ. φύλλου 4621, μεταξύ άλλων στην ευθύνη του κ. Γεραπετρίτη υπάγονται πλέον οι δράσεις εκείνες «που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου» όπως «ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους».

    Προβλέπεται ακόμα «η συνδρομή στον πρωθυπουργό για πάσης φύσεως θεσμικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, ιδίως δε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, καθώς και καλή νομοθέτηση».

    Στον Γιώργο Γεραπετρίτη υπάγονται πλέον και «ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού των υπηρεσιών που υπάγονται στον πρωθυπουργό» αλλά και «η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων επιτροπών, οργανισμών και φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό».

    Επίσης, στις αρμοδιότητές του είναι «η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων» «η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αν. υπουργούς και υφυπουργούς» η «υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή σχετικών γνωμοδοτήσεων και πρακτικών» και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό, «η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ