Πολιτική

«Μάξιμος Σαράφης»: Δεν έχω στοιχεία για κανέναν πολιτικό, πιθανολογώ! – Οι διάλογοι με τα μέλη της Προανακριτικής

  • NewsRoom


Ανατροπή στα όσα ήταν έως σήμερα φαίνεται πως έρχεται μετά την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής στη ΓΑΔΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές της ΝΔ, φαίνεται πως «τα παίρνει όλα πίσω»!

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να δήλωσε πως «δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να εξαιρεί από την υπόθεση Novartis τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» χαρακτηρίζει ως «πιθανολόγησεις» τα όσα είπε για πολιτικά πρόσωπα, ομολογώντας πως δεν έχει «κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς»

Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι πιθανολόγηση». Παράλληλα εξαίρεσε από όλη την υπόθεση Novartis τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ενώ για τον Αδωνι Γεωργιαδη είπε πως «πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμησή του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

Όσο για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI υποστήριξε ότι είναι ανακριβές. Επίσης, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση.

Για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρας  Μανιαδάκη,  ανέφερε πως είχε καταθέσει εναντίον του ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ότι είχε εμπλοκή, αλλά  η Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός γιατί – όπως είπε στον «Σαράφη» «δεν ήθελε να τον εμπλέξει». «Από τον Ιανουάριο του 2018 είχα πει στην Τουλουπάκη για Μανιαδάκη αλλά μου είπε “αστον για μετά”» φέρεται να κατέθεσε. Επίσης,φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει στον Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας σήμερα: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Ωστόσο, από την πλευρά τους μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως «Ο Σαράφης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

«Δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι ανέφερε για «σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω μέιλ έφτιαχναν τις τιμές».

Μεταξύ άλλων, διημείφθησαν οι ακόλουθοι διάλογοι:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε, στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέα μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και μία ή δύο διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα, δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. Άγνωστο παραμένει πότε θα καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση», καθώς αρχικά αυτό ήταν προγραμματισμένο για τις 20:30, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό πως η πρόθεση της Προανακριτικής ήταν να καταθέσει περί τις 23:00, έαν είχε ολοκληρώσει έως τότε ο «Μάξιμος Σαράφης» την κατάθεσή του -πράγμα που δεν συνέβη.ΣΧΟΛΙΑ