• Πολιτική

    «Μάτι Ξανά»: Νομοσχέδιο στη Βουλή για την αποκατάσταση της περιοχής

    • NewsRoom


    Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης της περιοχής στο Μάτι. Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, περιέρχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου με το σχέδιο νόμου «δίνεται η δυνατότητα να χαραχθεί τάχιστα με συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΤΕΕ, ένα νέο πρότυπο χωρικό σχέδιο για την περιοχή, επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών και θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής εκ νέου».

    Επιπροσθέτως, το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση μιάς Μη Κυβερνητικής Εταιρίας με την ονομασία  «Μάτι Ξανά» που ευθύνη θα έχει δράσεις με στόχο την αποκατάσταση της περιοχής αυτής.

    Δίδεται επίσης η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με αποφάσεις του να προχωράει τάχιστα σε ενέργειες, που διασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των πολιτών από εστίες κινδύνου. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων ενεργειών, το υπουργείο αναφέρεται στο οικόπεδο όπου είχε συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και του οποίου ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

    Μεταξύ άλλων, το άρθρο προβλέπει μέτρα για τη κάλυψη οικονομικής βοήθειας και αναγκών περίθαλψης των πληγέντων.

    Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με επισπεύδοντα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ