• Πολιτική

    Μάχη για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά – Τι είπε για το μεταναστευτικό και η κόντρα με τον Κώστα Αρβανίτη

    • NewsRoom
    Μαργαρίτης Σχοινάς

    Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Την πεποίθησή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λογίζεται πρωτίστως ως μια «ένωση ανθρώπων» στην οποία κανένας δε θα είναι «στο περιθώριο» ανέφερε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ακρόασή του ενώπιον των επιτροπών  Πολιτικών Ελευθεριών, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές. Να κάνουμε την Ένωσή μας μια ένωση ανθρώπων, μια ένωση πολιτών στην οποία κανένας δε θα βρίσκεται στο περιθώριο και θα ζουν σε συνεκτικές και ανεκτικές κοινωνίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς στην αρχική του τοποθέτηση, προτού ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η εργασία του στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: να γίνουν οι κοινωνίες πιο δίκαιες συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους πολίτες, να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση και να ολοκληρωθεί η ένωση ασφαλείας.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του τίτλου του χαρτοφυλακίου του (Προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής), ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έγινε πεδίο διαμάχης μεταξύ εθνικιστικών και σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε τον ερμήνευσε με αρνητικό τρόπο και έκανε λόγο για «προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία», για πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, για ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, για προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, για εργασία με αξιοπρέπεια και αίσθημα ασφάλειας.

    Ως προς το συγκεκριμένο τίτλο μάλιστα δέχθηκε τα πυρά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος μάλιστα απαίτησε από τον κ. Σχοινά να δεσμευθεί πως θα τον αλλάξει, καθώς όπως ανέφερε έχει γίνει σημαία από την Μαρί Λεπέν. Παράλληλα τον κάλεσε να  αφαιρέσει από το χαρτυφυλάκιό του το κομμάτι της ασφάλειας και θα το αλλάξει με την δικαιοσύνη  Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε στον κ. Αρβανίτη πως με βάση το ισχύον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δικαίωμα του κάθε επικεφαλής της Κομισιόν να επιλέγει το σχήμα του κολεγίου των επιτρόπων και τους τίλους του κάθε ευρωβουλευτή. Παράλληλα, επισήμανε πως η απόρριψη του τίτλου θα ήταν μια «νίκη» των ευρωσκεπτικιστών όπως η Λεπέν, καθώς αυτό ακριβώς θα επιθυμούσε και η ίδια για να ενισχύσει την κριτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διάσημη ρήση του Σαίξπηρ «τι είναι ένα όνομα; Εκείνο που ονομάζουμε ρόδο/ όποιο άλλο όνομα και να είχε, θα μύριζε με την ίδια γλύκα». «Η συνθήκη της ΕΕ μας θυμίζει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τη δικαιοσύνη και την ισότητα κυρίαρχα στοιχεία της ΕΕ. Η Συνθήκη λοιπόν η συνθήκη καθορίζει την αποστολή μου» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

    Ο ίδιος ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ποτέ του δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου υποστηρίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Σύμφωνα με τον ίδιον, «η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Μέσω της ποικιλομορφίας μας μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθεκτική κοινωνία. Μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν στον κόσμο. Υπάρχουν λαϊκιστές που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τις αρχές μας. Δεν απειλούμαστε από αυτούς, οι λαϊκιστές θα έπρεπε να αισθάνονται απειλή από εμάς».

    Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον μελλοντικού του ρόλο που περιλαμβάνει και την μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μια “ολιστική προσέγγιση” στη αντιμετώπιση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο ασύλου, αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, ολοκλήρωση της ένωσης ασφαλείας στην ΕΕ και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Παράλληλα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που θα περιλαμβάνει επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται να διαμένουν στην ΕΕ, με συνθήκες με τρίτες χώρες για επανεισδοχή των υπηκόων τους και πιλοτικά προγράμματα για την νόμιμη μετανάστευση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην εργασία, την οικονομία και στο δημογραφικό πρόβλημα.

    «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όμως με σεβασμό στη Συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, υποσχόμενος να εργαστεί ακούραστα μαζί με το ΕΚ για μια ασφαλέστερη ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς και πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές.

    Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι οι λύσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν θα έρθουν από πάνω προς τα κάτω, ήτοι δεν θα επιβάλλεται κάτι από τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη, αλλά αντίθετα ο ίδιος ως Αντιπρόεδρος θα φροντίσει να μιλήσει με Δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ