• Ελλάδα

    Φρένο στις μόνιμες προσλήψεις δημοσίου βάζουν οι θεσμοί

    • NewsRoom
    οφειλές


    Νέα κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς με αφορμή τις προσλήψεις στο δημόσιο.

    Οι δανειστές φαίνεται πως ζητούν να μπει φραγή στις περαιτέρω προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα, ζητώντας την συνέχιση της πολιτικής μίας πρόσληψης µόνιµου υπαλλήλου για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως το 2021.

    Το αίτημα εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό των μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο. Όμως, οι δανειστές φαίνεται να ζητούν η συγκεκριμένη πολιτική να συνεχιστεί και στη μετα-μνημονιακή εποχή.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2018 προβλέπει αύξηση 371 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για τους δηµοσίους υπαλλήλους, αλλά των νέων προσλήψεων.

    Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πολιτική υιοθετηθεί, τότε σε βάθος τετραετίας υπολογίζεται ότι θα γίνονταν έως 20.000 λιγότερες προσλήψεις µόνιµων δηµοσίων υπαλλήλων.

    Την ίδια περίοδο αναµένεται να βγουν στη σύνταξη πάνω από 40.000-45.000 δηµόσιοι υπάλληλοι.

    Οι θεσμοί εκτιμούν ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο, την περίοδο 2018-2021 θα εξοικονομηθούν περί τα 250-300 εκατ. ευρώ.

    Οι δανειστές εμμένουν στην πολιτική αυτή καθώς εκδηλώνουν ανησυχίες για την αυξητική τάση που παρουσιάζει το τελευταίο έτος το σύνολο των µόνιµων υπαλλήλων του Δηµοσίου. Πρόσφατα το ΔΝΤ είχε τονίσει ότι η µέχρι πρότινος µείωση των μονίμων δημόσιων υπαλλήλων είχε αντισταθμιστεί  από την αύξηση των συµβασιούχων.

    Ως φαίνεται, πλέον τα μνημονιακά μέτρα «αγγίζουν» περαιτέρω εκτός από τους συμβασιούχους και τους εν δυνάμει μονίμους δημόσιους υπαλλήλους.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» για την κάλυψη 8.850 µονίμων θέσεων απασχόλησης στην καθαριότητα των δήµων.

    Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 αναµένονται οι σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ