• First Top Stories

    Λογικά τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν με 153


    Συνήθως πριν από τις «μεγάλες» ψηφοφορίες στη Βουλή η εκάστοτε κυβέρνηση ανησυχεί για «ανταρσίες» βουλευτών της – ιδιαίτερα όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της είναι τόσο εύθραυστη, που αρκεί να διαφοροποιηθούν τρεις βουλευτές για να καταρρεύσει.

    Κι όμως: μολονότι τα φορολογικά μέτρα που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές θεωρούνται ιδιαίτερα βαριά, με την αύξηση του ΦΠΑ να φέρνει ανατιμήσεις σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών και τις επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις να «γονατίζουν» ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενους, σε συνδυασμό με τη νομοθέτηση του περίφημου «κόφτη», στο Μαξίμου δε φαίνονται να ανησυχούν για τυχόν «αντάρτες». Αντίθετα, αν για κάτι υπάρχει ανησυχία είναι για το αν θα πειστούν όλοι οι βουλευτές να ψηφίσουν επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου που θα αφορούν σε «καυτά» ζητήματα όπως είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

    Όμως και πάλι, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με κανονική διαδικασία, και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις και να εξασφαλίσει τη «συμμόρφωση» των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

    Άλλο είναι λοιπόν αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση: το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και αν θα γεφυρωθούν με κάποιον τρόπο οι διαφωνίες του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, ώστε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει (αν υπάρξει) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να ταιριάζει στο αφήγημα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή «ναι, φέρνουμε σκληρά μέτρα, αλλά κοιτάξτε, οι δανειστές δεσμεύτηκαν να μας ελαφρύνουν το χρέος». Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα φαίνεται πως δεν πηγαίνουν και πολύ καλά, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο στις 24 Μαΐου να μην υπάρξει καμία συμφωνία για το χρέος, κάτι που θα ήταν απευκταίο για την κυβέρνηση, που έχει επενδύσει πολιτικά στη συμφωνία για το χρέος για να διατηρήσει τη συνοχή της και τον «μύθο» της ηρωικής διαπραγμάτευσης. Αν η συμφωνία αυτή δεν έρθει (ή έστω, ένας «οδικός χάρτης» για το πώς θα γίνει μελλοντικά η ελάφρυνση του χρέους), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρεθεί πολλαπλά εκτεθειμένη.

    Γνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία της συμφωνίας για το χρέος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα στη συνάντηση που θα έχει με τους σοσιαλιστές ηγέτες στη Ρώμη -μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, αλλά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Siegmar Gabriel- ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να «κερδίσει πόντους» προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας για το χρέος, η οποία θα καθησυχάσει και τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/apokalipsi-aftos-ine-o-dikigoros-ton-32-eterion-ton-panama-papers-anastasiadis-foto/45505

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/oli-alithia-gia-ti-famar-ti-tha-kani-ikogenia-marinopoulou/43590



    ΣΧΟΛΙΑ