• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή – Όλα τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία DanieΛάρισα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία DanieΛάρισα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ


    Στη Λάρισα βρέθηκε ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας πλαίσιο της πρώτης αρωγής  για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή για τη στήριξη των πληγέντων, τόσο για τις οικίες όσο και για τις επιχειρήσεις.

    «Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή η θεομηνία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα» πρόσθεσε.

    Επίσης αφού είπε ότι το ίδιο αφορά και τους αγρότες υπογράμμισε: «ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, όμως το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας».

    «Ξέρω πόσο δύσκολο και πόσο σκληρό είναι για τους αγρότες, αλλά ειδικά για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι χάνουν τα ζώα τους. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη το πρωί θα βρεθεί στο Στρασβούργο, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

    «Μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» είπε.

    «Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Θα τα συζητήσω, λοιπόν, όλα αυτά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία» συμπλήρωσε.

    Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε λέγοντας: «Η ελληνική οικονομία -το είπα και προχθές, το επαναλαμβάνω και σήμερα- είναι σήμερα πιο ισχυρή.

    «Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες. Προφανώς, αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ, στη Θεσσαλία, είναι όμως πολύ σημαντικό γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση. Αλλά, το τονίζω, θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης».

    Αναλύοντας το πλαίσιο των μέτρων για τους πληγέντες στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε πως ήδη υπάρχουν 2.500 αυτοψίες από τα κλιμάκια σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.

    Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

    Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

    Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

    Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

    Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

    Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες.

    Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

    Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπ. Υγείας ανέφερε από την πλευρά της αναφέρθηκε στο σχέδιο του Υπ. Υγείας για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας. Το σχέδιο έχει τέσσερα σκέλη.

    Το πρώτο αφορά τον έλεγχο του πόσιμο νερό ενώ το δεύτερο αφορά τις οδηγίες προς τους πολίτες για τα λιμνάζοντα ύδατα και τα νεκρά ζώα.

    Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση, έχοντας ήδη σταλεί οδηγίες στα υγειονομικά ιδρύματα της περιοχής για πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων όπως γαστρεντερίτιδες.

    Ο τελευταίος άξονας αφορά τον εντομολογικό έλεγχο, καθώς η περιοχή είχε ήδη δείγματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπου πρόβλημα αναμένεται να υπάρχει μετά την αποστράγγιση των υδάτων.

    Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.  Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε αρχικά στη συλλογή, την κάψη και τη ταφή των νεκρών ζώων, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

    Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε πως τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα και πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν έτσι κι αλλιώς με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία που ήδη υπάρχουν.

    Ανέφερε πως ξεκινούν έλεγχοι για τα νερά άρδευσης, ενώ ανέφερε πως με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών δεν ισχύει πως τα εδάφη θα είναι ανενεργά για τα επόμενα έτη.

    Για τις ζωοτροφές ανέφερε πως οι ανάγκες θα καλυφθούν από την κρατική αρωγή και την Περιφέρεια.

    Αναφορικά με τις αιτήσεις για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο προχωρούν στην πλατφόρμα Άρτεμις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες 100 νεα στελέχη για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες άμεσα για τις αποζημιώσεις.

    Τέλος η κ. Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως οι δομές κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.

    Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος παρατείνεται για 3 μήνες, εξήγησε, χωρίς νέα αίτηση.



    ΣΧΟΛΙΑ