• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Νικήσαμε τους λαϊκιστές για δεύτερη φορά – Ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο CNN

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο CNN


    Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δίνει αυτή την ώρα στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Είμαι πολύ χαρούμενος για την εκλογική νίκη, ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως οι Έλληνες θα τον εμπιστευθούν και πάλι.  Όπως εξήγησε μετά την οδυνηρή περίοδο της κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται πλέον ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ.

    Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, καθώς το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, την ώρα που μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ, ανέφερε πως θεωρεί πως η Ελλάδα θα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα της επιτρέψει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της  έργο και να προσεγγίσει επενδύσεις, επιτρέποντας έτσι την επιστροφή της χώρας στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως στις προτεραιότητες του για τη νέα τετραετία είναι η αύξηση των δουλειών, η μεγαλύτερη ανάπτυξη και μια σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία, αλλά και η μείωση των ανισοτήτων, συνεχίζοντας τη δουλειά από τα προηγούμενα χρόνια.

    «Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας», ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποίησαν οι New York Times με περιστατικό με λιμενικούς που κατηγορούνται για παράνομη επαναπροώθηση  παράτυπων μεταναστών που είχαν εισέλθει στη χώρα, αλλά και την έρευνα που ζήτησε η Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ήδη έχει δώσει εντολή για να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα.

    «Πολλές φορές έχω κάνει τη διάκριση  μεταξύ της υποχρέωσης μας και της μη αποδεκτής πρακτική να συλλαμβάνονται άνθρωποι στη θάλασσα και να τους ζητείται να επιστρέψουν. Εμεις έχουμε την τακτική push Forward. Η επαναπροώθηση μεταναστών είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Τουρκία», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πίσω στο 2015,  το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. «Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων», ανέφερε. Δήλωσε επίσης πως  η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά  σύνορα της ΕΕ.

    Αναφορικά με την Τουρκία, δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη που κινήθηκε για να βοηθήσει την χώρα μετά τον φονικό σεισμό, ωστόσο, η χώρα έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία, ανέφερε.

    «Η Γαλάζια Πατρίδα απειλεί την εδαφική μας κυριαρχία. Θα τείνω χείρα φιλίας για να επιλύσουμε το βασικό μας θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Συμφωνώ ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις καλές σχέσεις γειτονίας αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας αλλά δεν είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Παναγιωτόπουλος: Ανάγκη για ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

    Κάπα Research: Τι δείχνει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Ανδρουλάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή – «Δεν υπάρχει περιθώριο συγκλήσεων» (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ