• Πολιτική

    Χτυπάει κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή – Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: Δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω (Live)

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας


    Άναψαν για τα καλά τα αίματα στη Βουλή με το που ανέβηκε στο βήμα ο Πρωθυπουργός για τη δευτερολογία του. Καταρχάς προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

    Στη συνέχεια όμως ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι γνώριζε για τις παρακολουθήσεις «δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Προφανώς όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη ή τον Φλώρο;»

    Στο σημείο αυτό, από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπταν θορυβωδώς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξοργισμένος απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του «Δεν ντρέπεσαι; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις;».

    Ιδιαίτερη έμφαση όμως δόθηκε στα όσα αναφέρονται περί παρακολούθησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ «Ο κ. Φλώρος είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο και μόνο που διακινούνται τέτοια δημοσιεύματα κάποιοι θα χαίρονται από την άλλη μεριά του Αιγαίου. Δεν γνώριζα τίποτα για την παρακολούθηση κανενός.

    Εσείς κ. Τσίπρα μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούσατε. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι κάνει η ΕΥΠ. Αν το γνωρίζατε κάθε εβδομάδα θα παραιτιόσασταν», είπε ο Πρωθυπουργός.

    Η συνεδρίαση συνεχίζεται σε έντονο κλίμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διακόπτουν συνεχώς τον Πρωθυπουργό. «Τη δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλωσαν» ήταν το δεικτικό σχόλιο του Πρωθυπουργού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου. Ζήτησε ψυχραιμία και μάλιστα απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησε να μην επαναλάβουν τα γεγονότα του 2008 για τα οποία τους καταλόγισε την ευθύνη.

    «Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο»

    «Γενναία θεσμική απάντηση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός με φόντο τις υποκλοπές κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

    «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Έχει παρέλθει το εξάμηνο την τελευταία την κάνατε για ένα χιονιά δεν θα το κάνετε τώρα που λέτε ότι είναι μείζον θέμα δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

    Σχολιάζοντας τη καταιγίδα αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων έκανε λόγο “εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας”.

    Κατήγγειλε ότι οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται χωρίς να συνοδεύονται από τα αποδεικτικά στοιχεία υπογραμμίζοντας πως “δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό απ αυτούς που έχτισαν τη σκευωρία της Νοβαρτις … δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε συγνώμη από αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια …” Εκεί όμως που σήκωσε τους τόνους ήταν οι “αποκαλύψεις” που αφορούσαν την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου “Τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα τα όσα λέτε για την παρακολούθηση του αρχηγού Φλώρου… εδώ δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι …. να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στα τούρκικα μέσα …δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα που καταψήφισαν όλες τις αμυντικές συμφωνίες”είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και τόνισε με κατηγορηματικό ύφος “Ως εδώ η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βρει ακρη σε αυτόν τον λαβύρινθο της λάσπης …”

    Στην συνεχεια ο κ. Μητσοτακης πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επιτακτικά απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων όπως:

    -Γιατί επιμένετε να συνδέεται τις νόμιμες επισυνδεσεις με τα κακόβουλα λογισμικά … ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν εκτος του κ. Πιτσιόρλα

    -Γιατί αλλάξατε τον νομο και αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα της ΕΥΠ ;

    -Γιατί 5 μέρες πριν από τις εκλογές αλλάξατε το ποινικό κωδικα και κάνατε πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον κώδικα;

    Μετά τις ευθείες αιχμές που εξαπέλυσε με τα παραπάνω ερωτήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτακης απευθυνόμενος στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως “Θα απολογηθείτε κάποια στιγμή γι αυτό.

    Με αυτόν τον τρόπο δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη με ένα ελαστικό κώδικα ποινών. ” Καταλήγοντας έκανε μια ύστατη προσπάθεια συναίνεσης προτείνοντας την από κοινού ψήφιση του νομοσχεδίου “Να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή και πάρετε αποστάσεις από αυτόν τον οχετό της λάσπης”.

    Μάλιστα αναφερόμενος στις εκλογές είπε “θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε” και κάλεσε το κ. Τσίπρα λέγοντας “Μην σύρετε άλλο στο βούρκο τη Δημοκρατία μας”.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρούνται σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφαλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών».

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

    Παρακολουθήστε live:



    ΣΧΟΛΙΑ