• Πολιτική

    Στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale – Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

    • NewsRoom


    Η άφιξη των Rafale είναι σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει σε όλα τα πεδία, μεταξύ των οποίων αμυντικά και διπλωματικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale στην Τανάγρα.

    Σημείωσε ότι η αεροπορία μας γίνεται μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας.

    Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή, σημείωσε.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή. Το μέτρο ισχύει για όλα τα σώματα ασφαλείας.

    Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία είπε ότι «δεν χωρά καμία παραχάραξη της Ιστορίας» και συμπλήρωσε ότι για την απόκτηση των Rafale η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια κανενός. Συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι την ώρα που η χώρα κλείνει την πόρτα στην επιθετικότητα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου.

    Έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος είχε πει: «Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντα την πρόοδο των εθνών και έχω την ελπίδα ότι δια των αεροπλάνων της θα ανυψωθεί η εθνική ιδέα».

    Η εντυπωσιακή άφιξη στην Τανάγρα

    Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, σηματοδοτήθηκε η ένταξη στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale. Οι «ριπές», όπως έχουν ονομαστεί, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα.

    Με την φράση «Καλώς ορίσατε στο σπίτι σας» ο πύργος ελέγχου υποδέχτηκε τα έξι μαχητικά, τα οποία πέρασαν κάτω από μια αψίδα νερού, μόλις προσγειώθηκαν, όπως γίνεται στην τιμητική υποδοχή αεροσκαφών.

    «Η 332 Μοίρα περνά στο μέλλον» απάντησε ο πιλότος μέσα από το πιλοτήριο.

    Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε την άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico.

    «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Με Έλληνες πιλότους

    Στα πιλοτήρια των Rafale βρέθηκαν Έλληνες πιλότοι, που εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία. Στα δύο διθέσια Rafale βρέθηκαν στο πίσω κάθισμα ως συγκυβερνήτες δύο Γάλλοι πιλότοι της Armee D’el Air, που το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκπαιδευτές των Ελλήνων χειριστών και θα παραμείνουν στη χώρα για το προσεχές διάστημα.

    Τα Rafale στον αττικό ουρανό

    Για την υποδοχή στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρούσα η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

    Πρόκειται για τα πρώτα νέα μαχητικά που φθάνουν στη χώρα μας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, πριν από ένα περίπου χρόνο και αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

    Η «αεροπορική υπεροχή» που θα προσδώσουν τα 24 Rafale θεωρείται δεδομένη από το αεροπορικό επιτελείο.

    Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα

    1. Βλέπει στα 200 χλμ, παρακολουθεί 40 στόχους ταυτόχρονα και δύναται να καταστρέψει τους 8 πιο επικίνδυνους.
    2. Το σύστημα αυτοπροστασίας του είναι το μεγάλο μυστικό των ιπταμένων του Rafale.
    3. Ανταλλάσσει με ασφάλεια πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των ΕΔ.
    4. Εντοπίζει στόχους χωρίς να το ξέρει ο αντίπαλος.

    Τα όπλα τους:

    – Οι METEOR θα είναι το «μακρύ δόρυ» της Πολεμικής Αεροπορίας, με πάνω από 100 χλμ εμβέλεια.

    – Ο γνωστός πύραυλος SCALP που φέρουν και τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με ακτίνα 500 χλμ.

    – Οι EXOCET , πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας.

    – Μπορεί ταυτόχρονα να έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.

    Συνολικά η χώρα μας προμηθεύεται 24 Rafale F3R. Μετά τα έξι πρώτα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

    -Ιανουάριος 2023: 6 καινούρια Rafale F3R
    -Ιανουάριος 2024: 6 Rafale F3R
    -Ιανουάριος 2025: Τα τελευταία 6 Rafale F3R

    Πηγή: ΕΡΤ

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ