• Πολιτική

    Λίνα Μενδώνη: Η συζήτηση για τα οριζόντια μέτρα στον πολιτισμό συνεχίζεται

    Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη


    «Η συζήτηση για τα οριζόντια μέτρα στήριξης συνεχίζεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από την Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου για τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη των καλλιτεχνών.

    Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την κριτική για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. «Από το 2013 που καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, μεσολάβησαν 5,5 χρόνια της κυβέρνησής σας. Αν λοιπόν υπήρχε η πολιτική βούληση, την οποία τώρα επικαλείστε, τότε είχατε άπλετο χρόνο να επαναφέρετε τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν το κάνατε», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη.

    Ως προς το πακέτο στήριξης, η κα Μενδώνη υπογράμμισε ότι μέσα σε 2,5 μήνες δόθηκαν περισσότερα από 100.000.000 ευρώ για την οριζόντια στήριξη και για αναπτυξιακά μέτρα στο σύγχρονο πολιτισμό. «Ποτέ δεν δόθηκαν τόσα, μέσα σε 2,5 μήνες. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν ακόμη περισσότερα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και τόνιζε ότι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από αυτή την κυβέρνηση. «Αφού έχετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους δημιουργούς και τον πολιτισμό, γιατί δεν ενδιαφερθήκατε για την κατάρτιση του μητρώου, το οποίο προφανώς καταρτίζεται και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και με βεβαιώσεις από τα Σωματεία, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο», είπε η υπουργός Πολιτισμού σημειώνοντας ότι η απογραφή ξεκινάει από τις 13 του μήνα, ώστε να φανεί το εργασιακό τοπίο και να είναι δυνατό να σχεδιαστούν οι αναγκαίες πολιτικές και να δοθούν στοχευμένα χρήματα εκεί που πρέπει. Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί η περίμετρος ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.

    «Υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δημιουργήσαμε για το λόγο αυτό, το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προχωράει την προκήρυξη, και πέρα από την τακτική του επιχορήγηση, παίρνει άλλα 2,8 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι για πρώτη φορά και τα ΔΗΠΕΘΕ παίρνουν τόσο γρήγορα τις τακτικές επιχορηγήσεις και στηρίζονται και με έκτακτες επιχορηγήσεις για να απασχολήσουν ανθρώπους της αγοράς σε προγράμματά τους και ταυτόχρονα να στηρίξουν το πολιτιστικό καλοκαίρι της περιφέρειας. «Είναι προφανές ότι η συζήτηση για τα οριζόντια μέτρα συνεχίζεται», είπε επίσης η υπουργός Πολιτισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ