• Πολιτική

  Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η επεξεργασία της τροποποιητικής σύμβασης – παραχώρησης

  • NewsRoom


  «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τέσσερεις διεθνείς διαγωνισμοί αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας με πολύ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο, τουλάχιστο για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να παραχωρηθούν στους νέους αναδόχους». Αυτό ανακοίνωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης τον Φεβρουάριο του 2018, σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Θεσσαλονίκης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε

  Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με το ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

  Τι ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης

  «Η στρατηγική μας επιλογή για την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών είναι προς όφελος και της εθνικής οικονομίας αλλά και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας ενώ απέρριψε τις επικρίσεις περί ξεπουλήματος και παράδοσης της δημόσιας περιουσίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάμε για κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά μιλάμε για αξιοποίηση υποδομών της χώρας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της τοπικής ανάπτυξης αλλά και της αύξησης της απασχόλησης.

  Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την τροποποίησης της αρχικής συμφωνίας παραχώρησης του 2018, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «λύνονται προβλήματα σε τρία τεχνικά ζητήματα τα οποία θα δώσουν πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του λιμένος Θεσσαλονίκης, όχι μόνο σε ότι αφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

  «Διαχρονικά, η στρατηγική επιλογή, όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων της ΝΔ, ήταν υπέρ της αξιοποίησης – παραχώρησης των λιμένων της χώρας, δείχνοντας μια συνεπή στάση. Τουναντίον ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε τη μία μέρα άλλα έλεγε την άλλη, τελικά όμως υπέγραψε και τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στο Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω, για να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε, ότι εδώ μιλάμε ουσιαστικά για αξιοποίηση υποδομών της χώρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο επενδυτής

  Η κυριότητα των υποδομών των επενδύσεων είναι στη κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Μετά το πέρας της σύμβασης παραχώρησης, ότι επενδύσεις έχουν γίνει στο λιμάνι είναι περιουσία του ελληνικού δημοσίου. ‘Αρα, αξιοποιούμε τις δημόσιες υποδομές της χώρας έναντι συγκεκριμένου τιμήματος και επενδύσεων και όλα αυτά αποτελούν περιουσία του ελληνικού δημοσίου». Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η σύμβαση παραχώρησης και αξιοποίησης του λιμένος Θεσσαλονίκης πριν από τρία χρόνια έχει συνεισφέρει πολύ σημαντικά οφέλη και στην εθνική και στην τοπική κοινωνία.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας:

  • Ο κύκλος εργασιών το 2021 ανήλθε σε 77,8 εκ ευρώ όταν το 2017 ήταν 54 εκατ. ευρώ, άνοδο της τάξεως του 44%.
  • Αποδόθηκαν συνολικοί πόροι ύψους 23,4 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από το 2018 μέχρι σήμερα.
  • Το ποσό του τιμήματος παραχώρησης που αποδόθηκε το 2021 υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017 και από 1,1 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 2,8 εκατ. ευρώ.
  • Η ΟΛΘ Α.Ε έχει επενδύσει μέχρι σήμερα το ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν υλοποιηθεί και άλλες μεγάλες επενδύσεις μη υποχρεωτικές.
  • Η κρουαζιέρα αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Ο αριθμός επιβατών και αφίξεων κρουαζιεροπλοίων τετραπλασιάστηκε ενώ το 2022 αναμένεται να κλείσει με αριθμό αφίξεων 60 κρουαζιεροπλοίων, με προφανή οφέλη για την τοπική κοινωνία.
  • Οι αφίξεις κρουαζιέρας αναμένεται για το 2023 να 20πλασιαστούν σε σχέση με το 2017.
  • Η ακτοπλοϊκή κίνηση έχει αυξηθεί κατά 36% σε σχέση με το 2017. Από 48.000 επιβάτες σε 65.000 επιβάτες.
  • Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 24%. Από 373 που ήταν το 2017 ανήλθαν στα 464 άτομα το 2021 ενώ σήμερα, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 478 ενώ παράλληλα εργάζονται σε εγκαταστάσεις του Οργανισμού μέσω υπεργολάβων ακόμα 250 άτομα.

  «Με την αναδιάταξη του προβλήτα 6, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών. Ανταποκρινόμαστε σε μία κυρίαρχη τάση η οποία επικρατεί στη παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και εντοπίζεται στη ραγδαία αύξηση της χωρητικότητας των πλοίων που μεταφέρουν κοντέϊνερ, άρα μπορεί πλέον στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να προσεγγίζουν μεγάλα πλοία. Παράλληλα εξασφαλίζεται η χρήση εξοπλισμού αυτοματοποιημένων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, η οποία θα μπορέσει να εγγυηθεί τη συσκευασία αλλά και τη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

  Ο σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης

  Έμφαση έδωσε ο κ. Πλακιωτάκης στις υποχρεωτικές επενδύσεις και «στην αγορά των πέντε μηχανημάτων μεταφοράς και συσκευασίας εμπορευματοκιβωτίων αξίας 4 εκατ. ευρώ, που έγινε μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και κατά παρέκκλιση της διαδικασίας λόγω του επείγοντος χαρακτήρα», όπως είπε. «Σκοπός της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει το λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος και αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό μέχρι σήμερα για το ελληνικό δημόσιο αλλά και για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

  Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπερασπίστηκε τη σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν τη νέα τροποποιητική συμφωνία. Μίλησε ακόμα για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης συγκεκριμένων έργων και περιβαλλοντικών μελετών ενώ τόνισε ότι, «η κοινοπραξία παίζει με τις καθυστερήσεις μέσω των χρονικών παρατάσεων που της δίνονται και δεν υλοποιεί τις υποχρεωτικές επενδύσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί». «Δεν γνωρίζουμε αν παραμένει ενεργό το ζήτημα των ποινικών ρητρών. Το ζήτημα της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, για εμάς έχει απόλυτη προτεραιότητα και σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής, στην Ολομέλεια.

  Διαβάστε επίσης

  Πηγές ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων περί δήθεν «σοβαρού» τραυματισμού υπαλλήλου του αεροδρομίου «Μακεδονία»

  Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρέγκλινγκ αύριο το πρωί

  Οικονόμου: Χαιρετίζουμε την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης

     ΣΧΟΛΙΑ