• First Top Stories

    Κοτζιάς σε Τσίπρα: Φεύγω, αλλά είμαι ευτυχής – Αθλιότητες τα περί μυστικών κονδυλίων

    • NewsRoom


    Αναίμακτα κύλησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στον υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Κοτζιά εμφανώς συγκινημένο, αλλά χαμογελαστό να αφήνει αιχμές για όσα αναφέρονται για τα μυστικά κονδύλια. Πλήρης ήταν η στήριξη που του παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα. Ο κ. Κοτζιάς υποδέχτηκε τον κ. Τσίπρα στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό, φορώντας μια κόκκινη γραβάτα και με ένα πλατύ χαμόγελο. Με εμφανή τη συγκίνηση είπε: «Ευχαριστώ Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και άλλοι 80, ζω την παραδοξότητα να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής γιατί έχουμε κάνει σοβαρό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος σε όσα ακούγονται περί μυστικών κονδυλίων μιλώντας για «αθλιότητες των τελευταίων ημερών» και «έλλειψη σοβαρότητας»: «Αν είναι αληθινά όλα αυτά που είπαν, είναι σαν να λέμε στους ξένους ότι δεν έχουμε σοβαρότητα» και πρόσθεσε: «Φτιάξαμε ένα ειδικό νόμο για τα απόρρητα, τα οποία ελέγχονται και εγκρίνονται από συμβούλιο και πάνε απευθείας στη Βουλή».

    Η παραπομπή σε εισαγγελείς υποθέσεων από εμάς δείχνει ότι έχουμε κάθαρά χέρια, σε αντίθεση με άλλους που έχουν βρώμικα χέρια και δεν τα καταγράφουν αυτά, σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι μετριούνται με τα προβλήματα, όχι με το μπόι των άλλων, στην προσπάθειά μας να λύσουμε προβλήματα μεγαλώνουμε σε ηλικία, βάρος και σκέψη».

    Αυτή ήταν και η μοναδική στιγμή που ο κ. Κοτζιάς είχε αιχμηρό τόνο στην ομιλία του, η οποία κατά άλλα κινήθηκε σε ήπιο τόνο με πολλές ευχαριστίες στον πρωθυπουργό για την ευκαιρία που του έδωσε να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, τη μισή επαγγελματική ζωή μου την έχω περάσει εδώ. Αντιμετώπισα όσο μπορούσα τα προβλήματα, ξεπεράσαμε ως χώρα την ανυποληψία, σήμερα όχι μόνο μας ακούν, αλλά θέλουν και τη γνώμη μας» είπε ο κ. Κοτζιάς.

    Κλείνοντας ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερική μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα».

    Όπως είπε, «η χώρα επεκτείνει σε ένα πρώτο βήμα από τους Οθωνούς την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο είναι να γίνουν γραμμές βάσης και το δεύτερο είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του».

    Στήριξη για τα μυστικά κονδύλια από Τσίπρα

    Βάλαμε τάξη στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, τα οποία είναι απαραίτητα, κι όποιος διαφωνεί να βγει να το πει, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει» ανέφερε.

    Για την αναφορά του Νίκου Κοτζιά στο παράδοξο ότι αν και φεύγει, νιώθει ευτυχής, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε να φεύγεις σε μια μέρα χαράς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και νέος υπουργος Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα στο σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο.

    » Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, ότι το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυβέρνηση-οπερέτα: Ο Καμμένος μιλά για συμφωνία με «λάδωμα», ο Τσίπρας ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών

    ΔΕΙΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισαν τα όργανα: Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ για τους «80» – «Λάδωμα» καταγγέλλει ο Καμμένος



    ΣΧΟΛΙΑ