Αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε συγκάλυψη υπευθύνων, όποιοι κι αν είναι υπεύθυνοι, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το επίμαχο ζήτημα έρχεται από το παρελθόν, τονίζοντας όμως ότι η ανάγκη κάθαρσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αναγνωριστεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του: «Το πρώτο στοίχημα που έθεσα, και το είπα δημόσια, ήταν να εξυγιανθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

1

Να γίνει ένας διαφανής, αξιόπιστος οργανισμός που θα διαχειρίζεται με απόλυτη δικαιοσύνη τους ευρωπαϊκούς πόρους. Και για αυτό προχωρήσαμε σε αλλαγή διοίκησης, με σκοπό να φέρουμε πρόσωπα που διαθέτουν θεσμικό βάρος και ανεπίληπτο κύρος – ακόμη και πρώην δικαστικό λειτουργό».

Σημείωσε μάλιστα ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια, αλλά πλέον υπήρχε ανάγκη για μια νέα εποχή «με καθαρές λύσεις και πλήρη λογοδοσία». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, την διοίκηση του Οργανισμού ανέλαβε ένας πρώην δικαστικός, ο Νίκος Σαλάτας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, διαχειρίζεται πάνω από 3 δις ετησίως, εκ των οποίων περίπου 2,4 δις ευρώ διανέμονται σε περίπου 660.000 δικαιούχους παραγωγούς. Όπως επισήμανε: «Τυχόν μπλοκάρισμα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σήμαινε αναστολή πληρωμών. Και αυτό δεν θα ήταν ένα πολιτικό πρόβλημα, αλλά κοινωνική βόμβα».

Γι’ αυτό –όπως τόνισε– απαιτείται απόλυτη σοβαρότητα και ψυχραιμία, ώστε να προστατευθεί τόσο η φήμη του Οργανισμού όσο και η εμπιστοσύνη των παραγωγών.

«Πρέπει να προφυλάξουμε και τους ανθρώπους που δουλεύουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα λέγονται. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη δημόσια συζήτηση να γενικεύει, να θίγονται υπολήψεις», υπογράμμισε.

Απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την Κομισιόν – «Να τελειώνουμε με τις σκιές»

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, η οποία έχει εγκρίνει Action Plan μεταρρύθμισης του Οργανισμού.

«Δεν υπάρχει καμία σκιά, καμία κρυφή ατζέντα. Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ό,τι εκκρεμεί πρέπει να ξεκαθαρίσει. Αυτό είναι το ζητούμενο – να τελειώνουμε μια και καλή με το παρελθόν, να μην αφήσουμε τίποτα να αιωρείται», είπε και προσέθεσε ότι «δεν κρύφτηκε τίποτα κάτω από το χαλί. Αντίθετα, ανοίξαμε πλήρως τα στοιχεία, συνεργαστήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εισαγγελία ώστε να ξεκαθαριστούν όλα – και να φτάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής χωρίς καμία εκκρεμότητα».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι διατεθειμένος να φτάσει ως το τέλος, ακόμα κι αν πρέπει να «πέσουν κεφάλια», ο Υπουργός δήλωσε: «Απολύτως! Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε πλήρη κάθαρση. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου απόφαση. Είναι σαφής εντολή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου: να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι».

«Ο κάθε παραγωγός θα ξέρει τι δικαιούται – Τέρμα στις αμφιβολίες»

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί παρατυπίες, ανέφερε ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στον Οργανισμό αλλά, τόνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Δικαιοσύνη.

Ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια νέα εποχή διαφάνειας στον Οργανισμό. «Ο κάθε παραγωγός θα ξέρει τι δικαιούται. Πόσα λαμβάνει. Για ποιο λόγο. Βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα – όλα θα είναι ξεκάθαρα. Και δεν θα υπάρχει ούτε ένα σημείο αμφισβήτησης», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσιάρας στάθηκε στο γενικότερο διακύβευμα: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον κλυδωνισμό που προκαλείται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Όμως είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που πρέπει όλοι να δείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ενός θεσμού-πυλώνα για την ελληνική αγροτική οικονομία».

 

Διαβάστε επίσης 

ΠΑΣΟΚ: «Με νομικές ακροβασίες επιχειρούν να “ξεπλύνουν” τις ευθύνες του κ. Καραμανλή»

Χατζηδάκης σε πρέσβεις ΕΕ: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε δυναμικά

Θεοδωρικάκος: Αυτός είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές