• Πολιτική

    Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στην ψηφιακή εποχή έναντι ΗΠΑ και Κίνας

    • NewsRoom
    ΕΕ: Ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Μια υπεύθυνη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη και τον έλεγχό της από τον άνθρωπο πρότεινε  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ σ’ αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο και στρατηγικής σημασίας τομέα.

    Η Κομισιόν αποκάλυψε ένα «σχέδιο μάχης» στον τομέα των δεδομένων για να καλύψει την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που είναι προς το παρόν οι μεγάλοι κερδισμένοι της ψηφιακής εποχής.

    Έχοντας συνείδηση του ότι έχασε την πρώτη επανάσταση του Ίντερνετ, η οποία σήμανε την ανάδυση γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών όπως οι Google και Facebook, ή κινεζικών όπως η Tencent, η ΕΕ θέλει πλέον να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον ορισμό των κανόνων και να προωθήσει τους δικούς της πρωταθλητές.

    Με αυτόν τον στόχο κατά νου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «λευκή βίβλο» της για την τεχνητή νοημοσύνη με τομείς δράσης.

    Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων και να διασφαλισθεί πως η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει υπόψη την ιδιωτικότητα και τις ανησυχίες γύρω από ζητήματα δεοντολογίας. Στο πλαίσιο των σχεδίων, τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να είναι μέχρι το 2030 κλιματικά ουδέτερα.

    «Καλύπτει τα πάντα, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τις κρίσιμες υποδομές, από την ψηφιακή εκπαίδευση μέχρι τις δεξιότητες, από τη δημοκρατία μέχρι τα μέσα ενημέρωσης. Θέλω αυτή η ψηφιακή Ευρώπη να αντανακλά ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ευρώπη — το άνοιγμα, τη δικαιοσύνη, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία και την αυτοπεποίθηση», αναφέρει η κ. φον ντερ Λάιεν.

    «Θέλουμε η εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών να είναι άξια της εμπιστοσύνης των πολιτών μας. Ενθαρρύνουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης επικεντρωμένη στον άνθρωπο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή από μόνη της: όλα εξαρτώνται από το γιατί και το πώς χρησιμοποιείται», επέμεινε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

    «Στην Ευρώπη έχουμε τα πάντα για να κερδίσουμε τη μάχη των (βιομηχανικών) δεδομένων», που βρίσκονται στην καρδιά της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ο επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Αφού υπάρξει διαβούλευση με όλους τους παράγοντες –επιχειρήσεις, συνδικάτα, κοινωνία των πολιτών, τις κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών– η οποία θα συνεχισθεί μέχρι τις 19 Μαΐου, ο στόχος είναι να διατυπωθούν νομοθετικές προτάσεις στο τέλος της χρονιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ