• Πολιτική

    Κομισιόν: Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ – Περιμένουμε ειρηνική λύση

    • NewsRoom


    Στον απόηχο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, την Παρασκευή, σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανήλθε στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ.

    «Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ.

    Προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία από την Ε.Ε. για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

    Η σύνοδος της Παρασκευής ουσιαστικά έδωσε έναν μήνα προθεσμία στην Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει τις επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες. Σε έναν μήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνέρχεται η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Εκείνες τις δύο ημέρες, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί και η λίστα των πιθανών κυρώσεων που έφερε στο τραπέζι ο Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίες λειτουργούν ως μαστίγιο για την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και να δημιουργούν συνθήκες διαλόγου με την Ελλάδα.

    Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει από τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες μέχρι και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε κλάδους στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από την Ε.Ε. ζήτημα τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία.

    Μάλιστα ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως υπάρχει «πολιτική συναίνεση» και θα δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίας να προσθέσουν στον κατάλογο κυρώσεων ονόματα που προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία και που σχετίζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν αυτού, όπως πρόσθεσε είναι δυνατόν οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία, όπως «πλοία», καθώς και την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία.



    ΣΧΟΛΙΑ