• Πολιτική

    Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ για τις μαθητικές καταλήψεις για τη Μακεδονία: «Νομιμοποιείτε τη φασιστική ρητορική»

    • NewsRoom
    καταλήψεις


    Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για μια ακόμα φορά η ΝΔ αυτή τη φορά με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις κατά τις Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

    Η ΝΔ, ξεκαθάρισε μέσω nonpaper, πως τα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της ΝΔ κατά των καταλήψεων γενικώς. Χαρακτήρισαν εχθρούς της γνώσης όσους υποκινούν στις καταλήψεις “είτε από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά”.

    “Είναι προφανές ότι οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν. Όμως, η Ν.Δ. είναι εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλει κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει, αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά”, αναφέρουν.

    Την ίδια ακριβώς στάση είχε κρατήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, όταν δήλωσε πως από θέση αρχής διαφωνεί γενικά με τις καταλήψεις από όπου κι αν ξεκινούν, τονίζοντας πως μπορεί να τις χωρίσει σε «καλές» και «κακές», ανάλογα με το αν αυτές στρέφονται κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «δύο μέτρα και σταθμά» γύρω από το θέμα. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να καυτηριάσει και την ρητορική της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να χρεώσει τις κινητοποιήσεις στη Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερε, δεν επιτρέπεται να χαρίζουμε τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή. Παρόμοια θέση κράτησε και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο.

    Οι δύο τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, όμως, παρουσιάστηκαν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ως «φλερτ» της ΝΔ με την ακροδεξιά και προσπάθεια τη ΝΔ να καπηλευτεί τις καταλήψεις, παρά τη διαφωνία τόσο των δύο βουλευτών όσο και του ίδιου του κόμματος με την πρακτική. Ακόμα και μετά τη διαρροή της ΝΔ, η κυβέρνηση συνέχισε την κριτική της, επιμένοντας πως δεν ζητείται η καταδίκη των καταλήψεων ως πρακτική, αλλά «της μισαλλοδοξίας» που εκφράζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και των κίνητρων όσων υποκινούν  τις συγκεκριμένες καταλήψεις.

    Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αφού δήλωσε πως μόνο ένα 13% των μαθητών συμμετείχε στις καταλήψεις, κατηγόρησε τη ΝΔ, μιλώντας στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1,ότι σιγοντάρισε την ΧΑ στην καπηλεία αυτών των μαθητικών κινητοποιήσεων.

    Όπως υποστήριξε ο υπουργός «σήμερα που η ΝΔ είδε την χαμηλή συμμετοχή των μαθητών και των σχολείων διέρρευσε μέσω κύκλων του προέδρου της ότι η ΝΔ δεν στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις», ανέφερε ο υπουργός. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου «δεν καταγγείλαμε τις διαμαρτυρίες και δεν είπαμε τίποτε για τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Αυτό που καταγγείλαμε είναι η καπηλεία τους και δεν επιτρέπεται τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να μην καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να καπελώσει τις κινητοποιήσεις ένα ναζιστικό κόμμα. Αυτό εμείς καυτηριάσαμε από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν χαρίζει τους μαθητές στην ΧΑ».

    Για επικίνδυνη τροπή αναφορικά με τις καταλήψεις στα σχολεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open.

    Ο κ. Τζανακόπουλος, σε αντίθεση με τον κ. Γαβρόγλου ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή πως παρακινεί τους μαθητές σε καταλήψεις μέσω μηνυμάτων και εκπροσώπων της έξω από τα σχολεία, εκτίμησε ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν είναι υποκινούμενες. Ωστόσο υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή ως φασιστική δυναμη δρα στο μαθητικό κίνημα.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας πως ο τρόπος που έχει γίνει η συζήτηση, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και από το ρεύμα Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη, έχει νομιμοποιήσει τη φασιστική ρητορική.

    «Υπάρχει αντιδραστικό πολιτικό ρεύμα μέσα στους μαθητές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ζήτησε να υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και να δωθεί απάντηση απέναντι σε αυτό το ακροδεξιό ρεύμα. Ο υπουργός Επικράτειας, σημείωσε επιτιθέμενος στη ΝΔ, ότι «η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών αντέγραψε δήλωση του κ. Παππά, βουλευτή και δηλωμένου φασίστα της Χρυσής Αυγής».

    Αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ με ανακοίνωσή του.

    «Η ΝΔ αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Όμως, οι ακραίες, μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των κ.κ. Γεωργιάδη-Βορίδη, τις οποίες επανέλαβαν και σήμερα, αλλά και οι ακροδεξιές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, δεν αντιμετωπίζονται μέσω ανώνυμων πηγών και διαρροών. Θα πρέπει να καταδικαστούν επίσημα και έμπρακτα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε γραπτή του ανακοίνωση.

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ψηφοθηρεί και να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για την διείσδυση νεοναζιστών στα σχολεία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη δημοκρατία και το πολίτευμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά επιδεικτικά, και να κρύβεται, εδώ και τόσες μέρες. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί αυτά που γράφει, περί «ανοιχτών μυαλών», τότε οφείλει να οριοθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα απέναντι στη μισαλλοδοξία, κι όχι τα στελέχη της να φλερτάρουν καθημερινά με την πατριδοκαπηλία και την ακροδεξιά ρητορική» προσθέτει το κυβερνών κόμμα.

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει λέγοντας πως «οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει τους μαθητές, απομονώνονται στα σχολεία από το μαθητικό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται διαχρονικά για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».



    ΣΧΟΛΙΑ