• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Βραδυφλεγής βόμβα τα κόκκινα δάνεια – Το υπουργείο Ανάπτυξης θα γίνει υπουργείο Επενδύσεων

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) μιλά με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλος (Δ)


    Την ανάγκη για τολμηρές κινήσεις με σχέδιο και αποτελεσματικότητα προκειμένου να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία επισήμανε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την οικονομία είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη. «Τα υπερπλεονάσματα στραγγίζουν την οικονομία», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων μέσα σε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο.Παράλληλα κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο που στόχο είχε να αποκαταστήσει τη δυνατότητά της Ελλάδας να δανείζεται από της αγορές.

    Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους του στην οικονομία, όταν λάβει την εντολή από τον λαό για να κυβερνήσει, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, μαζί με την μείωση της φορολογίας. Για αυτό τον λόγο προανήγγειλε την μετατροπή του υπουργείου Ανάπτυξης σε υπουργείο Επενδύσεων.

    «Δεν υπάρχει επενδυτής που έρχεται να με συναντήσει και δεν του λέω να επενδύσει στην Ελλάδα τώρα. Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός. Με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις μπορεί να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» ανέφερε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε. Παράλληλα εξήγησε τους λόγους που μιλά για 4ο άτυπο μνημόνιο.

    «Μιλάμε για 4ο άτυπο μνημόνιο για δύο λόγους. Η χώρα βρίσκεται σε πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από ό,τι οι άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Έχοντας δεσμεύσει την περιουσία της για 99 χρόνια. Η χώρα μας έχασε μία εξαιρετικά καλή τριετία. Όλοι οι παγκόσμιοι δείκτες πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί. Χάθηκε ολόκληρη τριετία, επιβλήθηκαν πολύ βαριά μέτρα. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας οπισθοχώρησε. Αυτά τα τρία χρόνια έκαναν ζημιά στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», συμπλήρωσε τονίζοντας πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει περάσει. «Κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο cash buffer. Αλλά αν το εξαντλήσει η αντίδραση των αγορών δεν θα είναι θετική. Και όταν μιλάμε για φορολογικές μειώσεις, θα δούμε πως θα τις ισοσκελίσουμε με το σκέλος των δαπανών», είπε ενώ σημείωσε πως από τις προσλήψεις που έκανε το ελληνικό δημόσιο πέρυσι, μόλις το 10% αφορά πτυχιούχους.

    Αντίθετα, ανέφερε, η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. «Η χώρα χρειάζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. Πιστεύω ότι η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει και τη φορολογική συμμόρφωση, πέρα από την προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε συνολικό σχέδιο για μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Με διαφορετική αντίληψη για το πώς βλέπουμε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Με τη σημερινή πολιτική ελάχιστοι θα έρθουν να επενδύσουν. Όλοι οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, για να δουν πότε θα επενδύσουν στη χώρα. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει καμία επενδυτική ανάπτυξη, που να δικαιολογεί το…success story του κ. Τσίπρα», είπε.

    «Όταν μιλάμε για φορολογικές μειώσεις έχουμε πάντα υπόψιν μας για το πώς μπορούμε να ισοσκελίσουμε αυτές τις μειώσεις με παρεμβάσεις στις δαπάνες. Η κυβέρνηση μεγαλώνει το κράτος και το μεγαλώνει με τρόπο αναξιόπιστο. Πρέπει να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι εάν δεν αυξήσουμε τη σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους λύση στο ασφαλιστικό δεν υπάρχει.

    «Δε μασάμε τα λόγια μας. Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σήμερα, το γεγονός ότι ένα νέος επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος είναι η πλήρης αντιστροφή από αυτό που ζητούσαμε. Εργασία με ασφάλιση. Ο νέος πιστεύει ότι δε θα πάρει σύνταξη. Στην επικουρική ασφάλιση πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να αισθάνονται ότι αυτός ο κουμπαράς τους ανήκει. Ο νόμος Κατρούγκαλου τιμωρεί την εργασία. Οι αλλαγές που έρχονται μας υποχρεώνουν να δούμε πάλι το ασφαλιστικό», ανέφερε.

    «Πρέπει να δούμε το πλαίσιο των δημόσιων επενδύσεων και μέσα από τη λογική των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση βλέπει τον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καχυποψία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί μια «βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας».

    «Χρειαζόμαστε μία συνολική ρύθμιση 120 δόσεων, στην οποία ο πολίτης μπορεί να ανταποκριθεί. Χωρίς τολμηρές λύσεις θα τρέχουμε ως χώρα με τα πόδια δεμένα με μία βαριά μπάλα», σημείωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, τέλος πως η θέση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είναι εμπόδιο στις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. «Εξηγήσαμε από την αρχή τη θέση μας. Τονίσαμε ιδιαίτερα ως άκρως προβληματικές πτυχές της συμφωνίας το ζήτημα της “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Με όσα είπε ο κ. Ζάεφ δρομολογείται η διεκδίκηση μίας “μακεδονικής” μειονότητας εντός της Ελλάδας. Η συμφωνία έχει πολλά προβλήματα. Δε θα την κυρώσουμε ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές στη Βουλή. Έχουμε εξηγήσει στους Αμερικανούς φίλους μας τη θέση μας. Και είμαστε ειλικρινείς σε όσα λέμε και όσα κάνουμε. Δε μας διακρίνει η υποκρισία και η διγλωσσία. Ο κ. Τσίπρας κάνει οβιδιακές μεταμορφώσεις. Εμείς δεν έχουμε αποκλίνει από τη θέση μας. Άλλοι είδαν το…φως το αληθινό, έστω και με καθυστέρηση», είπε.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Οι πρώτες 100 ημέρες μας στην εξουσία έδειξαν τις προθέσεις μας – «Μνημονιακός» ο Μητσοτάκης!

     



    ΣΧΟΛΙΑ