• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος να διαφυλάξουμε τη φήμη μας ως ένας εμβληματικός τόπος διακοπών

    • NewsRoom


    «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα ιδιότυπο καλοκαίρι που δεν μοιάζει με άλλα που ζήσαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού που παραχώρησε από τη Σαντορίνη.

    «Η πανδημία μας ανάγκασε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που δουλεύουμε, το πώς χαιρετάμε ο ένας τον άλλο, ακόμη και το πώς προσπαθούμε τελικά να διαφυλάξουμε τη φήμη μας ως ένας εμβληματικός τόπος διακοπών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Πλέον περνάμε σε μία νέα κανονικότητα, βεβαίως αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, είναι άποψη όπως αναφέρει και η εκστρατεία μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Προχωράμε μπροστά», είπε και συμπλήρωσε: «Ελάτε στην Ελλάδα. Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα αεροδρόμια σε ορισμένους ταξιδιώτες, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν σε όλους. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει την τουριστική περίοδο ενώ απαντώντας σε ερώτημα τι τον φοβίζει περισσότερο ανέφερε ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία».

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον δημοσιογράφο να επισκεφθεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης και σημείωσε ότι και σε άλλα μικρότερα νησιά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν περιστατικά.

    Πρέπει όλοι να τηρούν τους βασικούς κανόνες, είπε και πρόσθεσε ότι ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτός τους μας αλλά και τους επισκέπτες.

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το πού σχεδιάζει να περάσει τις δικές του καλοκαιρινές διακοπές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαμογέλασε και αποκάλυψε την πρόθεσή του.

    «Ποιες διακοπές;» απάντησε αρχικά στη συνέχεια είπε: «Θα ξεκουραστώ κάποιες μέρες στην Κρήτη. Δεν αλλάζω τις συνήθειές μου. Θα περάσω κάποιες μέρες στο σπίτι μου στην Κρήτη».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πρόκληση για μας είναι να περάσουμε από την πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας σε ένα πετυχημένο άνοιγμα σε ολόκληρο τον κόσμο», αναδεικνύοντας, εκ νέου, όλα τα βήματα που έχει φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και των επιχειρήσεων του κλάδου, που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Θέλουμε ο κλάδος του τουρισμού να παραμείνει ζωντανός. Να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και να επιζήσουμε ενός δύσκολου καλοκαιριού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τον κορονοϊό

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να υπολογίσει ακόμα τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από το…χτύπημα στον τουρισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η επίπτωση θα είναι σημαντική. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε. Δε θέλουμε να χαθεί τελείως η τουριστική περίοδος…», είπε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας ακόμα έναν στόχο της κυβέρνησης ο οποίος είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και μέχρι το Νοέμβριο. Ωστόσο το πλάνο της κυβέρνησης δεν στρέφεται μόνο στο εφετινό καλοκαίρι. Ένα από τα κομβικά στοιχήματα είναι η χώρα να βρεθεί πολλαπλά κερδισμένη το 2021, έχοντας θέσει από τώρα της βάσης για τη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

    Κάλεσμα σε διεθνές επίπεδο

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η σκληρή δουλειά θα διασφαλίσει αυτό το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι να είναι πράγματι κάτι το ιδιαίτερο για όλους τους καλεσμένους μας και τους επισκέπτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος στην διεθνή κοινοτητα επεσήμανε ότι «πρώτη προτεραιότητα δική μας είναι η ασφάλεια. Και αυτό το μήνυμα μεταφέρω. Ελάτε στην Ελλάδα, μαζί με τους φίλους σας. Ενημερώστε τους ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτη. Από την 1η Ιουλίου θα μπορείτε να έρθετε από το εξωτερικό σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ότι φέρουμε ευθύνη για την υγεία σας. Για την ασφάλειά σας. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά, για να διασφαλίσουμε ότι οι φιλοξενούμενοι μας θα είναι υγιείς και ασφαλείς. Γνωρίζετε ότι έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές. Εάν οπουδήποτε αντιμετωπίσουμε τοπική έκρηξη της πανδημίας εκεί θα επέμβουμε γιατί έχουμε πλέον την υποδομή να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απέκρουσε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lock down. «Ως χώρα προχωράμε μπροστά και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουμε τη μάχη. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και πάλι τη μοναδική φιλοξενία των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να λάβει δραστικά και έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ήταν η σωστή.

    «Ήταν σαφές ότι έπρεπε να κινηθούμε εγκαίρως και σήμερα είναι σαφές ότι οι χώρες που κινήθηκαν έγκαιρα και επέβαλαν περιορισμούς πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτές που δεν έλαβαν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα. Από την αρχή είπαμε ότι δεν υπάρχει τιμή στην ανθρώπινη ζωή. Εάν υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάποια έξαρση που θα είναι τοπική και όχι εθνική», είπε.

    «Εγγυώμαι ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά και να ακούμε τους ειδικούς. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μετά από πολλά χρόνια οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν το κράτος και τους θεσμούς, όχι μόνον την κυβέρνηση αλλά την πολιτεία και τους θεσμούς», πρόσθεσε, ενώ, εστιάζοντας στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών τόνισε ότι έχουν γίνει τεστ σε 4.000 επισκέπτες και μόνο δύο ήταν τα κρούσματα που βρέθηκαν. Και, μάλιστα, ασυμπτωματικά.

    Παρουσία εκπροσώπων από 50 ΜΜΕ από όλον τον κόσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός στοχεύει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την προβολή της χώρας και να προσελκύσει περισσότερους ξένους τουρίστες στην χώρα μας το καλοκαίρι, δείχνοντας από την Σαντορίνη τις πραγματικές ομορφιές της ελληνικής γης.

    Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη Σαντορίνη, έναν εμβληματικό προορισμό προκειμένου να απευθύνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, προβάλλοντας όχι μόνο τις ομορφιές της πατρίδας μας αλλά και μια άκρως επιτυχημένη πορεία στη διαχείριση της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό.

    Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και νωρίτερα, μιλώντας με τοπικούς φορείς του νησιού, στόχος της κυβέρνησης είναι να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από μια ούτως ή άλλως πολύ μικρότερη πίτα.

    «Αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτήν την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι φέτος φιλοδοξούμε «να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε» και συμπλήρωσε: «Όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες. Για να μπορέσουμε -και ήμασταν ειλικρινείς πάντα, δεν θέσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά- να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε από αυτήν την τουριστική περίοδο και να προετοιμαστούμε, βέβαια, για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021».

    Με δεδομένο ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Σαντορίνης, ενός εμβληματικού τουριστικού προορισμού για την επανεκκίνηση της ιδιότυπης φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς: «Είστε ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου. Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού». «Έχουμε σχέδιο και όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια», πρόσθεσε.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη στο νησί πριν την έλευση του COVID-19. «Την κάνουμε σε μία διαφορετική συγκυρία έχοντας, όμως, ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον μας για το νησί, προτάσσοντας τις ίδιες προτεραιότητες, οι οποίες είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού υπάρχει μία συναντίληψη για τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντορίνη ως εμβληματικός προορισμός για τον ελληνικό τουρισμό», επισήμανε.

    Στη συνέχεια επανέλαβε πως αν ως χώρα καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι «ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας. Αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κρίση από μία θέση αδυναμίας, μ’ ένα σύστημα υγείας, το οποίο έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση, μ’ έναν πληθυσμό αρκετά ηλικιωμένο και πολλοί προέβλεπαν ότι στην Ελλάδα θα βλέπαμε τα χειρότερα, αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες. Δεν είδαμε τα χειρότερα και δεν τα είδαμε γιατί κράτος, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε και καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτήν την κρίση με πνεύμα ενότητας, οργάνωσης και με το κράτος να τρέχει με ρυθμούς που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν».

    Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνιος Σιγάλας, ο οποίος εξέφρασε με θερμά λόγια ευχαριστίες προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την πρόθεση να ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί γνωστοποίησε στον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση του συλλόγου για τη δωρεά ενός πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου και 300 στολών στο νοσοκομείο του νησιού.

    Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Επιφάνιο, περπάτησε στα Φηρά και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.



    ΣΧΟΛΙΑ