• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισηγήσεις να ζητήσει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στην ίδια Σύνοδο αλλά σε διαφορετικά πάνελ και αίθουσες θα βρεθούν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρ.Τ. Ερντογάν στην Πράγα με την συνύπαρξή τους να προαλείφεται μόνο ως χωροταξική, καθώς το ρήγμα στις διμερείς σχέσεις είναι ευρύτερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Με τις πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση να τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως από το αν τελικά προκύψει ένα σύντομο τετ α τετ ανάμεσα στους δύο άνδρες στους διαδρόμους της Διάσκεψης, θα θέσει επιτακτικά, και μάλιστα με συγκεκριμένα στοιχεία, το θέμα των καθημερινών απειλών που εκτοξεύονται εναντίον της Ελλάδας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη, αύριο στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής, και μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητήσει κυρώσεις κατά της Άγκυρας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πάντως, από χθες, υπάρχει μια αμφίδρομη ποιοτική διαφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τη μια, ο «συνήθης ύποπτος» Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, διέβη τον Ρουβίκωνα και για πρώτη φορά, αναφερόμενος στην Ελλάδα, δίπλα στις σαφείς εντολές που, όπως είπε, έχουν λάβει αεροπορία και ναυτικό της Τουρκίας, χρησιμοποίησε τη φράση «είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες», μια έκφραση που η τουρκική αναθεωρητική ρητορική έβαζε στο στόμα της πριν τις επιθέσεις στην Συρία.

    Και από την άλλη, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, στις δηλώσεις του από τη Βαρσοβία, δίπλα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, επίσης για πρώτη φορά, έβαλε τη φράση « η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ύπαρξή της, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα». Ενώ, πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου  συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σημειώνουν ότι «οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα τρία Σώματα είναι σαφείς και αφορούν την αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα σε όλες τις μονάδες».

    Την ίδια ώρα, και μετά από το διαφαινόμενο «άδειασμα» των ΗΠΑ από τον Ερντογάν, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η Τουρκία επιχείρησε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στη Μεσόγειο με την υπογραφή ενός ακόμα παράνομου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μνημονίου με την Λιβύη, λίγες ώρες αφότου είχε μεταβεί στην Άγκυρα ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν Σάλιβαν, ο οποίος ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης, πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τονίζουν πως «για πρώτη φορά οι απειλές της Τουρκίας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν, αυτό που λέει μπορεί να το κάνει και η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική»

    Άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, κυρώσεις «που θα ενεργοποιηθούν εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού».

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης σε Βουλευτές των ΗΠΑ: «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία»

    Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές – Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ