• Ελλάδα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επόμενες 363 ημέρες

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία τέθηκε σε εκλογικό “συναγερμό” ήταν για εσωκομματικούς λόγους, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Σε εκείνες τις περιπετειώδεις εσωκομματικές εκλογές επικράτησε το αουτσάιντερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας δεύτερο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο στήριζε ανοιχτά ολόκληρος ο πανίσχυρος καραμανλικός μηχανισμός, όμως αυτή η στήριξη, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, δεν του ήταν αρκετή.

    Δύο χρόνια μετά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές, και αυτή τη φορά μπαίνει σε ρόλο φαβορί, και όχι αουτσάιντερ, απέναντι σε μία κυβέρνηση κουρασμένη και απαξιωμένη στα μάτια των ίδιων των ψηφοφόρων της, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες της δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Θα ήταν όμως λάθος να αποδώσει κανείς αυτήν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας απλά στη φθορά της κυβέρνησης. Και θα ήταν άδικο, γιατί θα αγνοούσε τα όσα έχουν συμβεί στη ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ανέλαβε την ηγεσία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σημαντικότερο ίσως κατόρθωμά του, και αυτό που μπορεί να αποβεί αποφασιστικό στις επόμενες εκλογές, είναι ότι κατάφερε να φέρει τη Νέα Δημοκρατία πιο κοντά στην κοινωνία. Ένα κόμμα που τα προηγούμενα χρόνια είχε απομακρυνθεί από το λαό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ως “ελιτίστικο”, πλέον φαίνεται να κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη τους, και μάλιστα όχι με τον παλαιοκομματικό τρόπο των ανέξοδων υποσχέσεων και του λαϊκισμού, αλλά με ένα συνεκτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε μία “συμφωνία εμπιστοσύνης” με τους πολίτες.

    Ένα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσε να ξεκαθαρίσει άλλωστε ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία εμφορείται από την ιδεολογία του φιλελευθερισμού, χωρίς όμως ταξικό πρόσημο: “Είμαστε το μεγάλο φιλελεύθερο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας. Είμαστε το κόμμα όλων των Ελλήνων. Το κόμμα που ενώνει τους φτωχούς και τους πλούσιους”, ανέφερε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα στο οποίο κινείται επί των ημερών του η παράταξη.

    Και το 2018 αναμένεται να είναι ακόμα μία “γεμάτη” χρονιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη μετά τα Φώτα ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινά σειρά περιοδειών στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίες πιθανόν να έχουν και ένα προεκλογικό “χρώμα”, αφού στην Πειραιώς εκτιμούν πως η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά εκλογών, προεξοφλώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος των ευθυνών της και την έλλειψη κοινωνικής νομιμοποίησης και θα καταρρεύσει. Άρα, ίσως το τέλος του έτους να βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρωθυπουργό.

    Εν τω μεταξύ, και μετά το συνέδριο της ΝΔ που ισχυροποίησε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τους δεσμούς μεταξύ της παράταξης και της κοινωνίας, αναμένεται να συνεχιστούν οι εσωτερικές διεργασίες και ζυμώσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη Νέα Δημοκρατία και θα την οδηγήσουν στην επικράτηση στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν φέτος, είτε του χρόνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Δεν με αφορούν λανθασμένες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης-Εκλογές θα γίνουν το 2019 στο τέλος της θητείας μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας: Τα τρία βήματα για το τέλος των «μνημονίων»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κερέ και πληθωρισμός «προσγειώνουν» απότομα τα ομόλογα της Ευρωζώνης



    ΣΧΟΛΙΑ