• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντεπίθεση για τις παρακολουθήσεις με όπλο τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με σκληρή γλώσσα αναμένεται ότι θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εντεινόμενες καταγγελίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, θέτοντας ταυτόχρονα, το διακύβευμα των εκλογών στη διλημματική λογική «Μπροστά ή πίσω», η οποία, ουσιαστικά υποκρύπτει το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

    Παράλληλα θα επιχειρήσει να ανυψώσει το ηθικό βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων, και να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική και κομματική βάση στο δρόμο προς τις κάλπες, χρησιμοποιώντας και πάλι το επιχείρημα της ύπαρξης «κέντρων» που θέλουν άλλον Πρωθυπουργό.

    Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην παρέμβασή του, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, θα υπογραμμίσει επίσης το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει πλέον και η Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, προτρέποντας τη Θέμιδα να επιταχύνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Ενώ, παράλληλα, θα αντιπαραβάλλει τη θεσμικότητα των εκ μέρους του χειρισμών «ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα», απέναντι στους «τόνους πολιτικά τοξικής λάσπης» που εκτοξεύει η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης». Από τα βέλη του κ. Μητσοτάκη δεν θα ξεφύγουν και όλοι όσοι, «μέσα από μυθιστορήματα κατασκοπείας και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως ουσιαστικά στοιχεία, διασπείρουν ψευδείς και συκοφαντικούς ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που δεν φωτίζουν την υπόθεση».

    Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι περαιτέρω θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο τη θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και του καθεστώτος που διέπει τις επισυνδέσεις, με τις πληροφορίες να τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, που από καιρό προετοιμάζει ομάδα υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, και το οποίο αναμένεται να τεθεί ίσως και σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση, με τις κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν ότι «η νομοθετική διαδικασία θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα με στόχο την ταχεία ψήφιση».

    Οι βασικοί άξονες της συγκεκριμένης παρέμβασης, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, περιλαμβάνουν: απαγόρευση κατοχής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator, ενίσχυση των θεσμικών δικλίδων ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις (ειδικά για πολιτικά πρόσωπα), διατάξεις όσον αφορά την καταστροφή σχετικού υλικού, ενίσχυση κυβερνοασφάλειας και περαιτέρω προστασία προσωπικών δεδομένων.

    Παρόλα αυτά, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι «η διασφάλιση του κράτους Δικαίου πρέπει να εξασφαλιστεί χωρίς διακύβευση της εθνικής ασφάλειας, ιδιαιτέρως στη δεδομένη συγκυρία». Με τον τρόπο αυτό στο κυβερνητικό στρατόπεδο μάλλον αποκλείουν οποιαδήποτε παρέμβαση στην κατεύθυνση της άρσης του απορρήτου, αν και σε αυτή τη φάση, δεν είναι απολύτως σαφές αν στους κόλπους της πλειοψηφίας θα εξέταζαν μια επαναδιατύπωση της τροπολογίας, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και προβλέπει την απαγόρευση ενημέρωσης των προσώπων που παρακολουθούνται νομίμως και δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Άκης Σκέρτσος για υποκλοπές: «Ευτελίζεται μια σοβαρή υπόθεση»

    Χατζηδάκης: Είναι αναγκαίο να υπάρξει γρήγορη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

    Δέκα ημέρες «καλάθι του νοικοκυριού» – Οι βελτιώσεις, ο ανταγωνισμός και η μάχη κατά της ακρίβειας



    ΣΧΟΛΙΑ