• Πολιτική

    Κύπρος: Εκδόθηκαν 6 άδειες για γεωτρήσεις από ENI και TOTAL

    • NewsRoom
    Tungsen Explorer

    Tungsen Explorer


    Εντός Απριλίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι νέες γεωτρήσεις από τη γαλλική TOTAL και την ιταλική Eni στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, με τις Κυπριακές Αρχές να προχωρούν στην έκδοση των απαραίτητων αδειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου της Κύπρου, έως έξι άδειες έχουν εκδοθεί, καθώς ολοκληρώθηκε η εξέταση των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών.

    Το ειδικό πλωτό γεωτρύπανο Tungsen Explorer, που καθυστέρησε περίπου έξι εβδομάδες λόγω των γεωτρήσεων που πραγματοποιούσε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, έχει ήδη ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το γεωτρύπανο, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικές γεωτρήσεις σε τέτοια βάθη (σε αντίθεση με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας), είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    Η γεώτρηση στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου, που προηγείται χρονικά αυτών της κύπριακής ΑΟΖ, είναι η πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή και γίνεται επίσης για λογαριασμό των Total- Eni που σε κοινοπραξία και με τη ρωσική Novatek έχουν τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τεμαχίου. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το γεωτρύπανο Tungsen Explorer, θα ολοκληρώσει τη γεώτρηση στον Λίβανο στις αρχές Απριλίου.

    Αμέσως μετά  το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα ξεκινήσει την πρώτη από τέσσερις διαδοχικές γεωτρήσεις. Ακολούθως, προς το τέλος του 2020, θα μετακινηθεί εκ νέου για την ΑΟΖ του Λιβάνου, όπου θα πραγματοποιήσει ακόμα μία γεώτρηση, στο τεμάχιο 9 όπου και πάλι τα δικαιώματα έχουν οι Total- Eni-Novatek.

    Με την ολοκλήρωση και της εν λόγω γεώτρησης, το γεωτρύπανο θα επιστρέψει και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ για να ολοκληρώσει ακόμα δύο γεωτρήσεις.

    Ένας από τους λόγους που γίνεται η διακοπή τόσο στον Λίβανο, όσο και στην Κύπρο, είναι για να δοθεί χρόνος στις εταιρείες, να επεξεργαστούν τα γεωλογικά δεδομένα από τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων σε κάθε περιοχή.

    Με τον προγραμματισμό και τις διευθετήσεις για τις δικές της επόμενες γεωτρήσεις προχωρά και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, που αναμένεται ότι θα συμπεριλάβουν επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», αλλά και σε νέο στόχο.



    ΣΧΟΛΙΑ