• First Top Stories

    Κινήσεις χωρίς νόημα: Οι Θεσμοί διέκοψαν τις συζητήσεις, ο Τσίπρας θέλει (πάλι) Σύνοδο Κορυφής

    ΕΛΣΤΑΤ


    Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις ώστε να μην επιβαρυνθεί η Ελλάδα με περαιτέρω μέτρα που δεν προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου.

    Ήδη από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης είναι γνωστό πως το έκτακτο Eurogroup που αναμενόταν να διεξαχθεί τη Μεγάλη Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με προηγούμενη δήλωση του προέδρου της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem, ότι το Eurogroup θα συγκληθεί μόνο αν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου δεν είναι σε καλό δρόμο.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

    Από το Μαξίμου επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αναβολή του Eurogroup κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν πως «εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» και να αφήνουν αιχμές για την επιμονή του Schaeuble για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και του Jeroen Dijsselbloem, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ως προς το πακέτο των 5,4 δις ευρώ που θα εφαρμοστεί άμεσα (για συμφωνία στο 95% έκανε λόγο ο Dijsselbloem), όμως το «αγκάθι» είναι τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ που ζητούν οι Θεσμοί να νομοθετηθούν από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν διαφανεί πως η Ελλάδα ξεφεύγει από τους στόχους για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθέτηση υπό αίρεση, και αντιπροτείνουν έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, που θα επιβάλλει αυτομάτως περικοπές ή άλλα μέτρα όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, μία πρόταση που δε φαίνεται να ικανοποιεί το ΔΝΤ.

    DNT-ELLADA

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν μάλιστα πως έχουν στο πλευρό τους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Ίσως σε αυτή την υποστήριξη να ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας την πρωτοβουλία (με τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα το πρωί με τον Donald Tusk) για σύγκληση Euro Summit, θέλοντας να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ασκήσουν πίεση στο ΔΝΤ να υποχωρήσει, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

    tsipras_merkel_hollande2

    Πρόκειται όμως για μία κίνηση χωρίς νόημα, καθώς ήδη εδώ και καιρό η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, ρίχνοντας το βάρος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές – από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις αυτές οδηγούνται στα βράχια, φαίνεται απίθανο να παρέμβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να αρθεί το αδιέξοδο, ειδικά αν αυτή η παρέμβαση στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την παρουσία του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα θέτουν εξαρχής ως προαπαιτούμενο οι Βρυξέλλες.

    Μέσα σε αυτό το αρνητικό για τη χώρα μας κλίμα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών παραμένουν στην Αθήνα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες χθες διεκόπησαν μετά από μόλις μισή ώρα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να «παρακάμψει» τις συζητήσεις αυτές και να φέρει το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.

    Η κατάσταση, όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, θυμίζει έντονα το περιπετειώδες καλοκαίρι του 2015 – ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και τη «σκούπα» της κυβέρνησης στα αποθεματικά δημοσίων φορέων, που υποδεικνύει πως η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται και πάλι (δυστυχώς) για… ηρωική διαπραγμάτευση.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Σάλος στα ξένα ΜΜΕ: Την Κυριακή η Ελλάδα περιμένει Ανάσταση και ο Τσίπρας φέρνει λιτότητα



    ΣΧΟΛΙΑ