• Πολιτική

    Κικίλιας: Από ανθρώπινο χέρι πολλές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    Πολλές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, καθώς οφείλονται σε εμπρησμούς, εγκληματική αμέλεια ή πρόθεση, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 την ημέρα, είπε πριν από λίγο σε ενημέρωση που κάνει ο υπουργός. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ταυτόχρονη εκδήλωση στην ίδια περιοχή σε κοντινές αποστάσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε αρχικά ο υπουργός, «μετά από 15 ημέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές στη χώρα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά σε αυξημένη ετοιμότητα».

    Αυτοθυσία και ηρωισμός

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντας στην Κάρυστο.

    «Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από τους πυροσβέστες μέχρι τους κατοίκους και τους εθελοντές», σημείωσε συγκινημένος ο κ. Κικίλιας.

    «Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες

    Πρόσθεσε δε πως «Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ.

    Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες.

    Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».

    Στάχτη 400.000 στρέμματα έως τώρα

    Επεσήμανε ακόμη ότι έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000.

    «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών.

    Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε επίσης, σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

    Λειτούργησε ξανά αποτελεσματικά το 112

    Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές, είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων.

    Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις, συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά».

    Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές, ενώ διαβεβαίωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Θρήνος στην κηδεία του κυβερνήτη του Canadair, Σμηναγού Χρήστου Μουλά

    Μαγνησία: Εισαγγελική έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

    Έπεσε ελικόπτερο στη Σάμο



    ΣΧΟΛΙΑ