• Πολιτική

    Και ξαφνικά αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Αθήνα τους οκτώ Toύρκους στρατιωτικούς!

    • NewsRoom
    Τούρκοι


    Στην Αθήνα μεταφέρονται οι  οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Erdogan. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεταγωγή τους από την Καβάλα που κρατούνταν, στην πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει. Η κίνηση αυτή της Αθήνας όμως, προκαλεί ήδη ερωτήματα.

    Πριν από λίγο ενημερώθηκαν σχετικά και οι συνήγοροι τους, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι οι “8” θα παραμείνουν υπό (διοικητική) κράτηση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την έκδοση ασύλου.

    Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία. Την κατάσταση περιπλέκει όμως το γεγονός ότι η χώρα που ζητεί την έκδοσή τους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος. Με την άδεια προσγειώσεως σε ελληνικό έδαφος (Αλεξανδρούπολη) που δόθηκε στο ελικόπτερο των “8”, η Αθήνα πήρε στα χέρια της την “καυτή πατάτα” και ήδη ακόμα και ο ξένος Τύπος γράφει για το δύσκολο δίλημμα στο οποίο έχει πέσει η κυβέρνηση όσον αφορά την τύχη των οκτώ Τούρκων.

    cavusoglou

    Την έκδοση των “8” ζήτησε με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, ο Cavusoglou αναφέρθηκε τόσο στους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας όσο και στο αίτημα έκδοσης του Fethullah Gulen από τις ΗΠΑ .

    «Αν θες να τραβήξεις σε μάκρος της διαδικασία για τον Gulen μπορεί να πάρει χρόνια , όμως αν είσαι αποφασιστικός η έκδοση μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον, αν θέλει, μπορεί να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Cavusoglou αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα Gulen. Η Τουρκία, είπε, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην Επιτροπή, υπογραμμίζοντας όμως ότι στο μεσοδιάστημα δε θα πρέπει να επιτραπεί στον Gulen να διαφύγει σε άλλη χώρα.

    Η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Gulen πως είναι ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος. Η Ουάσιγκτον έχει πει ότι η Τουρκία πρέπει να παράσχει σαφείς αποδείξεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του Τούρκου ιεροκήρυκα στο πραξικόπημα και οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/anilees-kinigi-gia-tous-praxikopimaties-sinelifthi-o-stratiotikos-akolouthos-tis-tourkikis-presvias-stin-athina/63138



    ΣΧΟΛΙΑ